Свързани новини

22.12.2019 08:52

НАСА с успешен тест на новия марсоход

Видян 2152 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Специалисти от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА (JPL) проведоха първите ходови изпитания на роувъра за мисията „Марс 2020”. Тестовете бяха предавани на живо от уебсайта на JPL, предава Тechnews.bg.


 


По-рано марсоходът премина серия от термични вакуумни тестове, а сега инженерите провериха неговата автономност и работата на всички системи. В рамките на 10 часа роувърът се придвижваше самостоятелно напред, назад и настрани със стъпка от един метър по малки рампи, покрити със специални антистатични рогозки, които симулират неравномерния релеф на повърхността на Марс.


 


Тестовете се считат за успешни и потвърждават работоспособността на устройството в условията на Червената планета, където гравитацията е много по-малка, отколкото на Земята.


 


Мисията „Марс 2020” е планирана за 17 юли 2020 г., а новият роувър трябва да кацне на планетата през февруари 2021 г. По време на мисията устройството ще изминава средно 200 метра за един марсиански ден, извършвайки проучвания, които трябва да помогнат за оценка на условията на Марс и намиране на възможни следи от микроорганизми, живеещи там.


 


Освен това изследователите възнамеряват да проучат геоложките процеси на Червената планета и да съберат скални проби на едно място, които в бъдеще вероятно ще бъдат доставени на Земята като част от други мисии.


 


Марсоходът трябва да тества и технологии, свързани с възможното кацане на хора на планетата. Заедно с роувъра НАСА планира да изпрати на Марс безпилотен летателен апарат Mars Helicopter.


 


През ноември миналата година експертите на НАСА най-накрая избраха мястото за кацане на новия марсоход. След пет години проучване на над 60 области на планетата, НАСА се спря на 45-километровия кратер Йезеро, кръстен на село в Босна и Херцеговина.


 


Кратерът е разположен на западния ръб на равнината Изида (гигантски кратер на север от екватора). Учените предполагат, че навремето в района на Йезеро е имало речна делта – те се надяват да намерят там потенциални следи от микроорганизми, които са живели на Марс преди милиарди години.


 


ВИЖТЕ ВИДОТО ТУК!!!


 


Снимка: NASA




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!