Свързани новини

19.12.2019 11:02

Китай завърши изкуственото слънце

Видян 2094 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китай завърши изграждането на токамак HL-2M или „изкуственото слънце". То постига температура на йоните от 100 милиона градуса.


 


Токамак е експериментално устройство, в което се създава и удържа високотемпературна плазма. Основната цел е да се постигне управляем термоядрен синтез като се възпроизведе процеса, който Слънцето използва за генериране на енергия, за да се предостави почти неограничена чиста енергия.


 


Достигането на температура над 100 милиона градуса по Целзий е едното от трите предизвикателства пред учените за постигането на ядрения синтез. Счита се, че температурата в сърцевината на Слънцето достига 15 милиона градуса по Целзий, което означава, че тази на йона в ядрото на устройството ще е седем пъти по-висока.


 


Другите две предизвикателства пред учените са сливането в ограничено пространство в дългосрочен план и осигуряването на достатъчно висока плътност. „Плазмата на изкуственото слънце е съставена предимно от електрони и йони, а съществуващият китайски токамак достигна температура на електроните от над 100 милиона градуса по Целзий в основната част на плазмата и 50 милиона градуса по Целзий на йоните. Това са йоните, които генерират енергия в устройството.", каза пред медии Дуан Сюжу. „За да качим температурата на йоните до над 100 милиона градуса по Целзий, ние се нуждаем от по-високи параметри на устройството, да впръсква и абсорбира повече енергия и да оперира с по-модерен режим на работа", добави ученият.


 


Международният термоядрен експериментален реактор е мащабен международен научен проект, в който си сътрудничат 35 държави, сред които Китай, Русия и САЩ.


 


За повече информация: www.abacusnews.com


 


Снимка: Xinhua




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец