Свързани новини

11.12.2019 14:43

Не остаряваме постепенно, откриха учени

Видян 1663 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От гледна точка на биологичното стареене, тялото изглежда се променя бързо три пъти в нашия жизнен цикъл, показва ново изследване. Тези ключови прагове на стареенето са около 34 години, 60 години и 78 години.


С други думи, сега има доказателства, че остаряването не е един дълъг, непрекъснат процес, пише „Нейчър”, цитирано от Мirogled.com.


Същото проучване също така предлага нов начин за надеждно прогнозиране на възрастта на хората, използвайки нивата на протеини в кръвта им.


Екипът учени е анализирал данни от кръвната плазма на 4 263 души на възраст от 18 до 95 години, разглеждайки нивата на около 3000 различни протеина, от които се оказало, че 1379 варират с възрастта.


Така изследователите стигнали до определянето на трите вълни на стареене и младата възраст (до 34 години), късната средна възраст (до 60 години) и старостта (78 години). В тези три момента от човешкия живот се наблюдават значителни изменения на нивата на протеините, които иначе остават относително постоянни.


Защо и как точно се случва това все още не е ясно, но ако протеините могат да бъдат проследени до източниците им, лекарите ще могат да откриват, кои органи остаряват по-бързо.


„Отдавна знаем, че измерването на определени протеини в кръвта може да даде информация за здравословното състояние на човек - липопротеините за сърдечно-съдовото здраве, например”, коментира неврологът Тони Уайс-Кори от Центъра за изследвания на болестите в „Станфорд” и добавя, че до този момент не е било известно, че нивата на над една трета от протеините в човешкото тяло се променят с напредването на възрастта.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...