Свързани новини

29.11.2019 09:51

Германия с мерки за защита на високите технологии

Видян 1269 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германското правителство възнамерява да засили контрола върху неевропейските инвестиции, за да защити по-добре някои високи технологии, в момент в който Китай показва нарастващ апетит към водещите компании на най-голямата европейска икономика, предаде "Франс прес".


Министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер иска да разшири контрола върху придобиването на чувствителни технологии, каза вчера говорител на министерството. Правителството трябва да бъде уведомено за придобиването на повече от 10 процента от капитала в областта на изкуствения интелект, на роботиката, полупроводниците, биотехнологиите и квантовите технологии. Така то би могло да оцени и евентуално да блокира операцията по придобиване.


Министърът ще представи проекта на пресконференция.


Вече съществуващите правила обхващат отбраната, телекомуникациите, газа, електричеството, течащата вода, медиите, а от 2017 година и доставчиците на услуги и производителите на софтуерно оборудване в стратегически сектори.


Берлин и други европейски столици се обезпокоиха през последните години от това, че китайски концерни насочиха интереса си към летища, пристанища и европейски технологични компании.


Китайските апетити, най-вече в Германия, успяха да преодолеят съпротивата, след като през 2016 година групата "Мидеа" (Midea) придоби германското бижу в роботиката "Кука" (Kuka). Тази операция, събудила страховете за кражба на технологии, произведени в Германия, накара Берлин да увеличи възможностите за налагане на вето върху придобивания нa дялов капитал от чуждестранни компании.


През декември миналата година Берлин затегна още повече контрола, намалявайки от 25 на 10 процента прага, позволяващ да се извърши оценка. Това затягане предизвика критики, на-вече сред бизнес средите, загрижени за привлекателността на страната, която масово инвестира в чужбина.


Китай също реагира отрицателно през декември, като изрази надежда, че "Германия ще създаде справедлив и открит достъп до пазара за международните компании".


През 2018 година преките китайски инвестиции в ЕС са намалели до 17.3 милиарда евро спрямо връхната си точка през 2016 година - 37.2 милиарда евро, като 45 процента от тях са във Великобритания, Германия и Франция, припомня АФП, цитирана от БТА.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог