Свързани новини

21.11.2019 11:11

Амнести обвини Facebook и Google в шпионаж

Видян 1683 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Организацията "Амнести Интернешънъл" обяви, че Facebook и Google заплашват човешките права и неприкосновеността на личните данни.


 


Тя публикува доклад, в който казва, че бизнес моделите на двете компании са основани в голяма степен на "шпионаж", предава Vesti.bg.


 


"Google и Facebook дълго време ронят неприкосновеността на личното пространство. Сега сме в капан. Или трябва да се предадем на тази мащабна машина за шпионаж, в която данните ни лесно стават оръжие за манипулация и влияние, или да се откажем от ползите от дигиталния свят. Това никога не може да бъде легитимен избор", пише организацията в доклада си.


 


Според "Амнести Интернешънъл" Google и Facebook вече са ключови в комуникацията на хората и намирането на информация. Повечето хора нямат избор и трябва да използват техните услуги. Организацията дава за пример множеството скандали с личните данни, които белязаха последните две години, особено в социалната мрежа на Facebook.


 


Докладът отбелязва и усилващите се опити на правителства и агенции са получат достъп до данните на потребителите, с които разполагат ИТ гигантите. Според организацията решението е "радикална" преработка на методите на работите на ИТ гигантите. Трябва да се премине към Интернет, в който човешките права са заложени в неговото ядро, казва "Амнести".


 


Организацията е дала извадки от доклада на двете споменати компании. Facebook отговаря, че рекламите финансират платформата и не е съгласна, че услугата е форма на шпионаж. Също така допълва, че хората не са задължени да се регистрират в социалната мрежа. Google също не е съгласна с твърденията, но не дава по-подробен коментар.


 


Пред онлайн изданието CNET говорител на Facebook допълва, че самата "Амнести Интернешънъл" в момента има реклами в социалната мрежа и именно бизнес моделът на компанията позволява на такива организации да достигат хора, да набират финансиране и да реализират мисиите си.


 


Докладът на организцията идва ден след като изпълнителният директор на Apple Тим Кук също критикува за пореден път ИТ индустрията. Той обяви, че потребителите са подведени от схващането, че трябва да жертват личните си данни, ако искат технологичният прогрес да продължава.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.