Свързани новини

20.11.2019 10:01

ЛСД екперименти у нас при соца

Видян 1948 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В началото на 60-те проф. Мария Бояджиева специализира в Париж при проф. Анри Ей – едно от светилата на световната психиатрия. В периода 1977 – 1988 г. е консултант на Световната здравна организация по въпросите на наркоманиите и алкохолизма.


 


Дълги години е директор на Клиниката за лечение на зависимости в Суходол. За шестдесет години брилянтна кариера в психиатрията проф. Бояджиева вижда някои от най-кривите физиономии на българския социализъм – самоубийства, наркомании, сексуални аберациии, анорексия... Все неща, за които никой не говори в идеалното, според тогавашната пропаганда, общество.


 


Онова, което малко хора в България знаят, е, че между 1962 и 1968 г. проф. Бояджиева провежда около 140 опита с LSD с десетки доброволци. Сред тях са лекари, художници, миньори, трактористи... В експериментите са включени дори затворници и психичноболни. Години преди Тимъти Лиъри и неговото “Turn on, tune in, drop out” и “Lucy in the Sky of Diamonds” на Бийтълс, в социалистическа България, в която наркотиците са табу, се правят опити с LSD. При това съвсем легално и с благословията на държавата.


 


Оказва се, че българските психиатри експериментират с наркотици отдавна. През 1946 г. проф. Мезан и проф. Чешмеджиев правят опити за създаване на изкуствена психоза с мескалин. През 1967 г. проф. Христо Христозов изследва психозите след злоупотреба с хашиш. Мога само да гадая как и откъде са се снабдявали с мескалин през 46-та в България, когато е било широко разпространено мнението, че „Кока-кола“ е алкохолна напитка.


 


Създаването на експериментални психози е един от най-актуалните проблеми на психофармакологията и експерименталната психиатрия след Втората световна война. Психиатрите експериментират с така наречените психомиметици – природни, полусинтетични или синтетични вещества, които не предизвикват психични нарушения при здрави хора, при които няма прояви на обща интоксикация и психозата отзвучава без лечение.


 


 


За повече информация: Аtlasobscura.com




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион