Свързани новини

19.11.2019 10:10

Създадоха точна карта на човешкото население

Видян 2581 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Една от важните цели на географията е да се оценява човешкото присъствие и неговото въздействие върху цялата планета. Добра отправна точка е да се знае къде действително живеят хората.


 


Лесно е да се каже, не толкова лесно – да се направи. Населението в световен мащаб е около 7 милиарда души. Около половината живеят в градовете. Много изследователи и немалко компании са картографирали с ентусиазъм съвременните градове и по-малките населени места. Такива като Google и Microsoft и дори отвореният проект OpenStreetMaps разполагат с изчерпателни карти на много области на света.


 


Но всички тези карти са „насочени” към развития свят – местата, където потенциалните печалби са най-големи, и върху градските райони, където концентрацията на хората е най-висока.


 


Затова географите си правят свои карти на човешки селища, които са по-точни, глобално съвместими и свободно достъпни. Тези карти са базирани на нетърговски сателитни данни и обхващат цялата планета. Първата такава карта от 80-те години на миналия век има разделителна способност около километър; най-новото „издание”, наречено Global Urban Footprint, има разделителна способност 12 метра и се основава на данни, събрани през 2012 г.


 


Ограничения


 


Тези карти имат своите ограничения, разбира се. Global Urban Footprint се основава на радарни изображения, направени от двойка немски сателити, наречени TerraSAR-X и TanDEM-X. Един от проблемите е, че гъстите гори изглеждат много подобно на населените места що се касае до радарни данни. От друга страна атмосферните условия понякога могат да изкривят изображенията.


Картите на селищата, базирани единствено на оптични данни, имат подобни недостатъци. Например, „глобалната карта на населените места” – изготвена от Съвместния изследователски център на Европейската комисия – се основава на 30-метрова резолюция от спътника Landsat-8. В тези изображения голата почва и пясъкът понякога могат да бъдат объркани със селища и да бъдат изкривени или затъмнени от атмосферни условия.


Географите обаче искат карта, на която да разчитат – с по-висока разделителна способност, без описаните проблеми – и свободно достъпна и еднакво добре развита за всички части на света.


 


Най-точната карта


 


Матия Маркончини и колегите й от Германския аерокосмически център в Уеслинг са разработили глобална карта на земята, която показва отпечатъка на човечеството по-подробно и с по-голяма точност от всякога. Наричат своята карта World Settlement Footprint 2015 (2015 е годината, в която са направени изображенията) и тя е свободно достъпна от академичния уебсайт за споделяне на данни Figshare. Изследователите са положили изключителни усилия, за да сведат до минимум или премахнат грешките, поради които по-ранните карти са били неточни. Как?


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева