Свързани новини

13.11.2019 10:01

Какво свързва галактики и черни дупки?

Видян 1653 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Галактики, отдалечени на милиони светлинни години една от друга, изглежда са свързани от невидима мрежа от междугалактически структури, която ги принуждава да се синхронизират по начин, който не може да бъде обяснен от съществуващата астрофизика.


 


„Наблюдаваната синхронизация трябва да има някаква връзка с масивни структури, защото е невъзможно галактики, разделени от шест мегапарсека (приблизително 20 милиона светлинни години), да взаимодействат директно помежду си”, коментира Хеоп Ли, астроном от Корейския научен институт за космически изследвания, предава Vesti.bg.


 


Той установява, че стотици галактики се въртят по абсолютно идентичен начин, въпреки че са разположени на милиони светлинни години една от друга. Този феномен е наблюдаван и от редица негови колеги.


 


Отделно проучване открива, че свръхмасивни черни дупки също се синхронизират една с друга, въпреки че между тях има милиарди светлинни години разстояние.


 


Настоящите модели обясняват с гравитационните сили синхронизацията на движението на космическите тела в по-малък мащаб. Но учените нямат представа какво поражда подобен ефект на междугалактическо ниво.


 


Те предполагат, че синхронизацията може да се дължи на така наречените „масивни структури”, които, ако съществуват, биха били най-големите обекти във Вселената. Тези тъмни структури вероятно са изградени от водороден газ и тъмна материя, и имат формата на нишки, листове или възли, които свързват галактиките в обширна мрежа.


 


Снимка: Jurik Peter / Shutterstock




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и