Свързани новини

12.11.2019 10:00

Google тайно e събирала здравните данни на милиони

Видян 1293 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Google тайно е събрала здравните данни на милиони американци, съобщава в. The Wall Street Journal, цитиран от Vesti.bg.


 


Това е станало чрез партньорство на компанията с най-голямата неправителствена здравна организация в САЩ - Ascension.


 


Проектът се казва Nightingale, като цели да създаде нова услуга и технология за анализ на здравна информация. Тя включва търсачка и изкуствен интелект, която да обработва данните. Проектът работи поне от февруари т.г., когато Ascension е прехвърлила данните на пациентите в "облачната" услуга на Google. Партньорите на организацията пък имат достъп до търсачка, която им дава общ преглед над здравните данни на пациенти, допълва сп. Forbes.


 


Организацията потвърждава проекта в официално изявление. Тя казва, че данните са защитени много добре и достъпът до тях е ограничен. Google също коментира в блога си, че информацията на пациентите е изолирана и няма да бъде комбинирана с никакви други данни на потребителите.


 


Според източниците на Forbes обаче пациентите не са били информирани за проекта. Уточнява се, че няма закон, който да забранява това, особено когато става дума за дейност, която ще подобри или помогне за изпълнението на здравните дейности на дадена организация.


 


Целта на проекта е постепенно да бъде изградена услуга, която да може да отговаря на различни въпроси според състоянието и данните на пациента. Например какви са рисковете, какви са възможните последици, кои са ключовите моменти от неговата здравна история и др. Информацията ще се използва от лекари, като тя трябва да им помогне да лекуват хората по-добре.


 


И докато технологията изглежда с добри намерения, в. The New York Times допълни със своя проверка, която твърди, че "дузини" служители на Google може да имат достъп до тези данни и има притеснения, че част от тази информация може да е била изтеглена от служители. Компаниите не са коментирали това твърдение.


 


Те казват, че технологията все още е изцяло тестова и не се прилага клинично. Това е причината да се използва кодово име за проекта, казва още Google. Все пак, компанията можеше да си спести поредния скандал с лични данни на потребителите, ако просто беше обявила по-рано, че започва работа по подобен проект и обясни нагледно какви са целите му още в самото начало.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а