Свързани новини

08.11.2019 16:31

Microsoft напредва с новия си квантов компютър

Видян 2240 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Състезанието при квантовите компютри става все по-оспорвано. След като наскоро Google обяви "квантово превъзходство", сега Microsoft казва, че е много близо до завършването на работата по подобрен квантов компютър.


 


"Прекарахме последните няколко години в разработка на технологията. Смятаме, че сме много близо", коментира по време на конференцията Rebooting Computing на организацията IEEE Криста Своре, генерален мениджър на отдела за софтуер за квантови компютри на Microsoft. Цитирана от CNET, Своре казва, че компанията работи пет години по т.нар. топологичен кюбит, предава Vesti.bg.


 


Това е по-различен подход към основния елемент на един квантов компютър - кюбита. Според Microsoft новият топологичен кюбит ще може да реализира на практика потенциала на квантовите компютри, който за момента е предимно теория.


 


Стандартните кюбити могат да са нула и единица едновременно. Те могат да взаимодействат с кюбитите около тях и това им повзолява заедно да изчисляват огромни обеми информация за много по-кратко време от традиционните компютри. Проблемът е, че кюбитите са много деликатни и нестабилни. Затова трябва да са много добре изолирани и охладени почти до абсолютната нула и въпреки това допускат грешки, заради което обикновено се групират по няколко кюбита, които създават един логически кюбит. Освен това необходим специален софтуер, който да коригира грешките.


 


Целта на топологичния кюбит е да подобри взаимодействието между физическите кюбити. При сегашните методи, обикновено са нужни между 1000 и 20 000 физически кюбита за създаването на един логически кюбит. Топологичният метод на Microsoft смалява броя до между 10 и 100.


 


Подобен подход ще е от много голямо значение. Колкото по-стабилни са логическите кюбити и колкото по-малко физически кюбита са им нужни, толкова по-ефикасна ще е системата. Квантовият процесор на Google, с който компанията обяви "квантово превъзходство" използва 53 физически кюбита. Учените искат да постигнат квантови компютри с поне 1 млн. кюбита, за да могат те да развият пълния си потенциал.


 


Microsoft работи по цялостното оптимизиране на технологията, като заедно с Университета на Сидни, е направила и контролна система за квантов компютър само с три жици вместо 216. Трябва да се оптимизират и алгоритмите.


 


Накратко, все още има много работа по превръщането на квантовите компютри в приложима технология, но компаниите вече имат все по-ясни пътища и цели как да постигнат това. А дори и сега квантовите компютри вече помагат. Microsoft да за пример тест с квантов компютър, който да оптимизира доставките на пратки от куриери. Компютърът е успял да открие нови, по-добри маршрути, които да намалят с 37% изминатите километри и при това с по-малко превозни средства.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и