Свързани новини

01.11.2019 14:30

Войните с дронове вече са реалност

Видян 2200 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кюрдските войници излязоха от тунела и бяха забелязани от турски разузнавателен дрон.


Докато товареха боеприпаси върху камион насред сухия сирийски пейзаж, дронът предаде координатите им на F-16, предава Тechnews.bg.


Изтребителят нападна секунди по-късно, като изпрати огромна топка във въздуха. Когато димът се разнесе, на мястото на камиона нямаше нищо освен кратер. Турското министерство на отбраната се похвали с успех.


Използването на дронове от Турция в подобни операции подчертава променящото се лице на войната в един от най-нестабилните региони в света. Безпилотните въздухоплавателни средства (БЛА) преобърнаха начина на водене на борба в десетилетната схватка на Анкара с кюрдската сепаратистка Работническа партия в югоизточниата част на страната, северен Ирак и Сирия.


Наред с това разполагането на дронове е спасило живота на немалко турски войници – и пари на министерството на отбраната. Сега ведомството използва БЛА, за да се бори срещу сродната организация на кюрдската партия – „Отрядите за защита на хората”. След като американските войски започнаха да се изтеглят на 9 октомври, турски дронове в тандем с изтребители започнаха да удрят ивицата по границата със Сирия, за да прочистят пътя за своите войски.


„В повечето случаи те достигат до мястото на нападението и потвърждават, че врагът е напълно унищожен”, обяснява пред Блумбърг Нихат Али Оскан, стратег от Фондацията за изследвания на икономическата политика в Анкара. Общо взето се използват три различни типа дронове: мини-дронове за наблюдение и фотографиране; много по-големите дронове за наблюдение Anka-S; Bayraktar TB-2 – единственият въоръжен дрон в Турция.


Кюрдските войници реагират най-вече чрез запалването на гуми, така че да се скрият под воала от гъст, черен дим. Но и те имат дронове. Прикачват експлозиви към малките летящи устройства, подобни на хоби-дроновете, продавани в магазините за няколкостотин долара, и ги изпращат срещу целите си, където да се разбият заедно с бомбите. Познанията на кюрдите за технологията стават все по-добри.


„Уменията за използване на дрон у кюрдските бойци драстично са се подобрили по време на гражданската война”, казва Озкан. „Турция възприема сериозно заплахата, макар че те не могат да се мерят с турските дронове”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец

Емоционалното напрежение може да надделее днес

Емоционалното напрежение може да надделее днес,