Свързани новини

30.10.2019 12:20

Интернет навърши 50

Видян 1337 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди 50 години две букви са изпратени по компютърна мрежа, наречена АРПАНЕТ (ARPANET), която става предшественикът на интернет.


На 29 октомври 1969 г. Ленард Клайнрок, професор по компютърни науки от Университета на Калифорния - Лос Анджелис и неговия аспирант Чарли Клайн, решават да изпратят съобщение от университетския компютър до друг компютър в университета Станфорд. Мрежата АРПАНЕТ тогава свързва университетите, работещи за министерството на отбраната по програма за нов военни технологии, предва американското издание USA Today, цитирано от БТА.


През 1969 г. само четири висши учебни заведения имат компютри: Университетът на Калифорния - Лос Анджелис, Станфорд, Университетът на Калифорния - Санта Барбара и Университетът на Юта.


Съобщението, което Клайнрок и Клайн искат да изпратят, е "login" (от англ. език "влизане в системата"). След като написват втората буква обаче, системата им се срива и за изпращането на цялата дума е необходим цял час. До този момент обаче "lo" е затвърдило мястото си в историята на интернет.


Две години по-късно, през 1971 г. е изпратен и първият имейл от изследователя от Масачузетския технологичен институт Рей Томлисън. Това е и първия път, когато е използван символът "@" за означаване на конкретния получател на съобщението.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

На 1 април, понеделник, от 11:00 часа, ще бъде ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния