Свързани новини

25.10.2019 11:20

Изкуствен интелект разпознава миризми

Видян 1349 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дълги години разпознаването на миризми се смята за едно от най-големите предизвикателства пред изкуствения интелект и роботите.


 


Учени от Google Brain Team обаче смятат, че намерили решение, съобщава сп. Wired, цитирано от Vesti.bg.


 


Те са направили нов метод, който да помогне на изкуствен интелект да разпознава миризми. За сега методът е сравнително ограничен, но показва потенциал за доста развитие.


 


Учените са създали база данни с около 5000 молекули, които са били идентифицирани и описани от специалисти по парфюми. Техните описания на миризмите са прикачени към всяка молекула. След това, с помощта на тази база данни, учените са обучили изкуствен интелект да асоциира молекулите със съответните описания.


 


Използвани са две трети от наличната база данни, за да се обучи алгоритъмът. След това през сензор са прокарвани различни миризми, които отговарят на описанията на молекулите в една трета от останалата база данни. Изкуственият интелект е успял вече самостоятелно да разпознава миризмите и да дава описания за тях, на базата на молекулната им структура.


 


Технологията за сега е само тестова. Учените отбелязват, че двама души може да опишат една и съща миризма по различен начин. Също така понякога молекулите имат същите връзки, но са огледални спрямо друга молекула и съответно имат различно ухание. Всичко това ще изисква допълнително усъвършенстване на метода и технологията, но все пак учените поне вече имат по-ясен път напред.


 


Създаването на изкуствен интелект, който да разпознава миризми, може да е от голяма полза за много индустрии. Може да помогне в химията, в производството на синтетични парфюми и в медицината.


 


Снимка: iStock


 


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и