Свързани новини

24.10.2019 10:30

Google обяви квантово превъзходство

Видян 1539 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Google обяви, че е постигнала т.нар. квантово превъзходство. Това означава, че има квантов компютър, който може да решава проблеми и изчисления, които са практически непосилни за традиционен компютър, предава Vesti.bg.


Терминът води със себе си доста полемика, защото има различни методи и тестове, които могат да твърдят, че доказват квантово превъзходство без това да е точно така.


Въпреки всичко, Google смята, че е постигнала този ключов момент в развитието на квантовите компютри. В блога си компанията казва, че е направила квантов компютър, който е извършил сложно изчисление за 200 секунди.


Google твърди, че според нейните анализи, същата задача може да се изчисли от най-мощния суперкомпютър на планетата, ако той работи непрекъснато по нея в продължение на 10 000 години.


Google е разработила 54-кюбитов процесор, който е кръстила Sycamore. Той е напълно програмируем, като всеки кюбит е свързан с четири други кюбита. Това позволява много бърза и ефикасна комуникация между кюбитите.


Sycamore е изграден с мисъл за бъдещето. Идеята на Google е това да бъде основата на други, значително по-мощни квантови процесори. Той е съвместим и с разработвана в момента бъдеща технология за корекция на грешките при изчисленията, които са неизбежен страничен ефект при кюбитите.


Google казва, че Sycamore може да се използва за множество квантови алгоритми. Компанията е постигнала квантовото превъзходство още през пролетта на тази година и от тогава досега работи по усъвършенстването на технологията. Тя разработва и потенциални приложения на процесора като използването му за машинно обучение, симулации на квантова физика и квантова химия и др.


Google вече работи и по изграждането на квантов компютър, който да е "толерантен" към грешки. Благодарение на подобна машина Google смята, че ще може да се ускори разработката на нови технологии. Сред тях е създаването на новото поколение батерии за коли и самолети, по-ефикасни лекарства, по-полезни торове и др. Всичко това ще отнеме години, но според Google вече има ясен път до реализирането на тази технология и ерата на квантовите компютри започва.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Доста работа ви чака днес


Доста работа ви чака днес. Със сигурност няма да