Свързани новини

22.10.2019 10:50

През 2024 г. отново човек на Луната?

Видян 2550 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През 2024 г. на Луната отново трябва да стъпи човешки крак. Тази цел си постави американската космическа агенция НАСА преди около половин година.

Преди това в орбита около естествения спътник на Земята ще бъде изградена междинна станция, от която да се спускат капсули на повърхността на Луната, предава Dnevnik.bg.

Идеята на директора на НАСА Джим Брайдънстайн е два екипажа да се спуснат едновременно от двете страни на спътника.

Ключов детайл от мисията до Луната, която официално е кръстена "Артемида", е скафандърът на космонавтите. В момента той се изработва от учените в НАСА. Те са си поставили за цел костюмът на космонавтите да позволява изпълнението на много по-сложни задачи от тези, които се правят в момента.

Новият скафандър на НАСА ще направи астронавтите по-пъргави и ще удължи космическите разходки


"Скафандрите са като персонализиран космически кораб, който прилага всички защити от суровата среда на космоса", пише на сайта на НАСА, като се уточнява, че новият скафандър е кръстен xEMU.


Безопасността на първо място


Безопасността винаги е основен приоритет при космическите мисии. Благодарение на новите роботизирани мисии до Луната учените вече знаят много повече за нея спрямо предшествениците си в НАСА, които преди 50 години изпратиха на естествения спътник на Земята Аполо 11 с екипаж Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин.

Тогава най-големите притеснения са били каква е почвата на Луната и дали ще успее да поддържа теглото на астронавтите. Сега се знае, че по-голяма опасност е почвата да е съставена от малки стъклени частици, които могат да увредят костюма. Именно заради това новият скафандър има набор от прахоустойчиви функции, за да предотврати вдишване на вредни за организма прахови частици. Освен това костюмът ще издържа на температурни крайности от минус 121 до плюс 121 градуса.

Електронните и водопроводните системи на портативната система за поддържане на жизнените функции при излизане в открития космос, позната като раницата на гърба на астронавтите, са минимизирани. Това от своя страна е позволило да се направи дубликат на почти всяка от тези жизнено важни функции, което пък ще удължи и продължителността на космическите разходки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей