Свързани новини

21.10.2019 11:40

НАСА спонсорира частни квантови разработки

Видян 1914 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американската компания ColdQuanta съобщи, че е получила от НАСА финансиране в размер на 1 милион долара по пилотна програма за създаване на комерсиални квантови системи за граждански цели (CCRPP).


 


ColdQuanta финансира самостоятелно множество свои проекти, а допълнителните пари от НАСА подчертават нейното влияние в една сравнително нова област на дейност, в която така наречените „студени атоми” играят доминираща роля, пише Inside HPC.


 


Атомите са наречени „студени”, тъй като се охлаждат от лазери, за да се превърнат в подобие на кристална структура на твърдо вещество, където ролята на кристали играят стоящи светлинни вълни. В оптичната решетка охладените атоми са разположени в максимума на вълните, подобно на електроните в кристалната решетка на твърдите вещества. Това отваря пътя към контролиран и измерим преход на атомите и на практика към контролирани квантови ефекти.


 


Квантовите атомни системи ще позволят разработка на високопрецизни инструменти за измерване на времето, навигация с висока точност без геолокационни системи, квантови комуникации, радиочестотно озвучаване, квантови изчисления, квантово моделиране и др.


 


ColdQuanta постигна голям напредък в развитието на квантовите системи със студени атоми. Така например, съоръжението ColdQuanta, създадено съвместно с Лабораторията за реактивни двигатели (JPL) към НАСА, вече е в орбита около Земята на борда на Международната космическа станция.


 


Но днешните ColdQuanta агрегати са доста големи – поне 400 литра като обем. Вътрешното развитие и финансирането на компанията от НАСА ще помогнат за създаване на 40-литрови квантови атомни системи, които ще намерят приложение както в гражданския сухопътен транспорт, така и в бордовите авиационни и космически платформи.


 


Източник: Тechnews.bg


Снимка: НАСА




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв

Този ден е най-добре да прекарате на уединено място в молитви


Този ден е най-добре да прекарате на уединено място в