Свързани новини

11.10.2019 14:50

ЕК: 5G повишава риска от кибератаки

Видян 2084 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Телекомуникационните 5G мрежи ще доведат до повишаване на риска от атаки и ще имат повече потенциални точки за проникване за извършителите на атаки, предава Technews.bg.


Това гласи нов доклад на ЕС относно координираната оценка на риска за киберсигурността при мрежите от пето поколение (5G), изготвен от Еврокомисията и Европейската агенция за киберсигурност.


Поради факта, че в основата на 5G мрежите все повече стои софтуерът, рисковете, свързани със значителни пропуски в сигурността, например произтичащи от некачествено разработване на софтуера от страна на доставчиците, стават все по-големи.


Освен това 5G мрежите могат да улеснят злонамерени субекти при поставянето на скрити възможности за достъп („задни вратички”) в продуктите и да затруднят откриването им, сочи докладът.


В резултат на новите характеристики на структурата и новите функции на 5G мрежите, някои видове мрежово оборудване или функции ще станат по-чувствителни, като например базовите станции и ключови функции, свързани с техническото управление на мрежите.


Очаква се още повишаване на рисковете, свързани с това, че операторите на мобилни мрежи разчитат на външни доставчици. Това ще доведе също така до повече начини на проникване, от които могат да се възползват злонамерени субекти, и до атаки с потенциално по-тежки последствия.


Измежду потенциалните злонамерени субекти за най-опасни се смятат държави, които не са членки на ЕС, или субекти, ползващи се с държавна подкрепа. При тях вероятността да атакуват 5G мрежите е най-голяма.


В контекста на по-голям риск от атаки, улеснени от доставчици, рисковият профил на отделните доставчици ще стане изключително важен, включително вероятността държава извън ЕС да се намеси в работата на доставчика.


Предвижда се и наличието на по-голям риск от прекомерна зависимост от доставчик: когато той е единствен, се увеличава опасността от потенциално прекъсване на доставките, например вследствие на фалит, и последиците от него. Освен това подобна зависимост задълбочава потенциалния ефект от слабости и уязвими места и от евентуалното им използване от злонамерени субекти.


В допълнение към заплахите за поверителността и неприкосновеността – и тъй като се очаква 5G мрежите да станат гръбнак на множество важни ИТ приложения – достъпността и наличността на мрежите ще бъдат сред основните поводи за безпокойство във връзка с националната сигурност и сериозно предизвикателство за сигурността от гледна точка на ЕС.


Докладът е изготвен въз основа на резултатите от националните оценки на риска за киберсигурността, извършени от всички държави членки. Въз основа на оценката ще бъдат набелязани действия за намаляване на риска, които могат да бъдат изпълнени на национално и европейско равнище.


Снимка: Europa.eu



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате