Свързани новини

08.10.2019 11:20

Центърът на Млечния път експлодирал преди 3 млн. години

Видян 1324 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Титанична експлозия в близост до свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път се е случила преди около 3,5 млн. години, изхвърляйки конусообразна струя радиация от двата полюса на галактиката към безграничното космическо пространство.


Това откритие е направено от екип от учени, ръководени от професор Джос Бланд-Хоуторн от Австралийския център по астрофизика ASTRO 3D.


Феноменът предизвикал два огромни йонизирани лъча, които извървели своя път през нашата галактика, обхващайки все по-голямо разстояние.


Експлозията е била толкова масивна, че е достигнала дори Магелановия поток (стълб от неутрални водородни газове, който свързва галактиките Голям и Малък Магеланов облак).


Магелановият поток се намира на около 200 000 светлинни години от Млечния път.


Експлозията е била прекалено силна, за да бъде предизвикана от нещо друго освен от свръхмасивната черна дупка Стрелец А*, която е 4,2 млн. пъти по-масивна от Слънцето и лежи в центъра на нашата галактика.


„Представете си тъмнина и как изведнъж ярка светлина озарява всичко наоколо за кратък период от време”. По този начин описва събитието професор Бланд-Хоуторн.


Използвайки данни от космическия телескоп „Хъбъл”, изследователите са успели да установят, че експлозията се е случила преди около 3 млн. години.


Ако говорим на езика на астрономията, 3 млн. години се равняват на един миг.


По това време на Земята вече се разхождал далечният предшественик на съвременния човек – австралопитекът. Динозаврите пък вече ги нямало повече от 63 млн. години.


„Огромен поток от енергия е изригнал от центъра на нашата галактика. Това доказва, че центърът на Млечния път е много по-активен, отколкото смятахме до този момент”, казва професор Лайза Кюли.


„Това откритие напълно ще промени начина, по който гледаме на Млечния път”, казва Магда Гулиелмо, съавтор на проучването и изследовател в Университета в Сидни.


Изследването сочи Стрелец А* като виновник за масивната експлозия, но все още предстои много работа преди да се разбере какво точно е причинило взрива.


Източник: Vesti.bg


Снимка: CNN



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното