Свързани новини

07.10.2019 17:37

Отгледаха месо в космическа лаборатория на 248 мили от Земята

Видян 1708 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Израелската компания успешно култивира говежди клетки на Международната космическа станция

Говежди клетки на борда на Международната космическа станция се отглеждат в дребномащабна мускулна тъкан с помощта на 3D биопринтер, предава The Guardian.

Отглежданото в лаборатория месо успешно се култивира в космоса за първи път.

Израелският стартъп на хранителни технологии Aleph Farms отглежда месото на Международната космическа станция, на разстояние от 339 км от всякакви природни ресурси.

Клетките от едър рогат добитък бяха събрани на Земята и изнесени в космоса, където те бяха отгледани в дребномащабна мускулна тъкан с помощта на 3D биопринтер. Методът разчита на имитиране на естествен процес на регенерация на мускулна тъкан, протичащ в тялото на кравата.

Експериментът се проведе на 26 септември на руския сегмент на космическата станция и включва сглобяването на дребномащабна мускулна тъкан в 3D биопринтер при контролирани микрогравитационни условия.

В бъдеще техниката може да се използва за осигуряване на месо за хората, живеещи на космическата станция.

Развитието бележи допълнителна стъпка напред за зараждащата се индустрия, която има за цел да осигури на хората истинско месо без въздействието върху околната среда и проблемите с хуманното отношение към интензивното животновъдство.

През декември Алеф Фармс обяви, че е произвела прототип "лента" от пържола, отгледана от клетките в лабораторията за две седмици, въпреки че призна, че вкусът трябва да бъде подобрен.

„Ние доказваме, че култивираното месо може да се произвежда по всяко време и навсякъде, при всякакви условия“, заяви Дидие Тубия, съосновател и главен изпълнителен директор на Aleph Farms.

„Ние потенциално можем да предложим мощно решение да произведем храната по-близо до населението, което се нуждае от нея, на точното място и в точно време.“

„В космоса нямаме 10 000 или 15 000 литра вода за производство на 1 кг говеждо месо“, добави Тубия.

„Този ​​съвместен експеримент е значителна първа стъпка към постигане на нашата визия за осигуряване на продоволствена сигурност за следващите поколения, като същевременно запазваме природните си ресурси.“

Последните научни проучвания са установили, че огромните намаления на консумацията на месо са от съществено значение за намаляване на емисиите на парникови газове и избягване на опасните климатични промени. Едно от тях откри, че избягването на месо и млечни продукти е единственият най-голям начин за намаляване на влиянието на околната среда на хората върху планетата.


 


Снимка: Nasa / Rex / Shutterstock



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец