Свързани новини

07.10.2019 09:30

БАН започва квантови изследвания в близко бъдеще

Видян 1863 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Технологията ще се използва за предсказване на явления и процеси




Проектът на БАН и още няколко научни организации за Център за компетентност по квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска предстои да се реализира напълно, съобщи експерт от Академията пред Bloomberg TV Bulgaria.


 


„Създаването на такъв център е наистина достижение и за България, и за партньорите ни от ЕС. Той стартира преди около година и половина и вече приключва като строително-монтажни дейности и апаратура. Това е един интердисциплинарен проект, насочен към квантовата комуникация”, заяви акад. Чавдар Руменин от Института по системно инженерство и роботика към БАН.


 


Една от целите на центъра ще бъде да се предсказват някои неблагоприятни явления и процеси от критичната инфраструктура и от човешкия характер, допълни той в предаването „Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.


 


„Ще се разиграват стратегически игри. За следващите три години целта е да започнем научни изследвания”, каза акад. Руменин.


 


Квантовите технологии са бъдещето. За момента нищо по-авангардно и иновативно не съществува, подчерта ученият. Европейската комисия е дала 90% от средствата и за нашия център, и за други центрове, а останалите 10% са от Министерството на образованието и науката.


 


Ще бъде направен комуникационен експериментален канал за предаване на криптирана и декриптирана комуникация. „Ще има възможност да се криптира информация и да бъде пренасяна чрез фотони. Това е квантово свойство на светлината, с което се характеризира светлинният лъч. Този лъч се дели на две части, които носят информация”, поясни акад. Руменин.


 




Източник: Technews.bg


Снимка: Bloomberg TV Bulgaria




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата, за да не се