01/03

Свързани новини

01.10.2019 16:50

Кметът представи дигиталната стратегия на София, където вече ИТ е сектор №2 и са първата смарт класна стая, умните светофари, местните данъци по е-път

Видян 2112 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кметът Фандъкова представи дигиталната стратегия на София, която през последните десет години вече има ИТ-сектора като втори най-голям в местната икономика с 18,2% от всичко, което се произвежда и се търгува в столицата. В него са 10% от действащите в милионния град фирми, които правят оборот от 3,4 млрд. лв. годишно с печалба над 300 млн.лв. и средна заплата над 3000 лв. За 5 години фирмите в този сектор са се увеличили фанстастичните 8 пъти. Броят на служителите в сектора пък е скочил 5 пъти! Това показват данните на НСИ и световните ИТ-организации.


Достатъчен пример за успеха на София е привличането само в последната година на ИТ-центровете на Файненшъл Таймс и на Световната банка, където заплатите са над 7000 лв. и се дават на отлично подготвени и образовани млади българи.


Представената от кмета Фандъкова стратегия се обляга на вече постигнатите резултати – двуцифрени са ръстовете на процентите плащане на местни данъци и такси по електронен път, по което София води с десетилетия не просто пред другите градове, но и пред държавното управление. Рязък спад има битовата престъпност поради дигиталното наблюдение, което беше въведено на повечето възлови места в центъра и кварталите. Много от невралгичните кръстовища с европейски пари бяха снабдени с т.нар. умни светофари.


София е и първият град в България, който откри дигитална смарт класна стая, освен че е лидер и в това отношение с десетки такива за 5 г., в което останалата част от страната е в миналия век.


Стратегическата цел е цялата работа на общината да се дигитализира, за да стане администрацията по-ефективна, по-прозрачна, с по-висока степен на граждански контрол и по-удобна и по-добра за всеки.


София ще има дигитален заместник – кмет, чийто ресор сега е при първия зам. на Фандъкова. Новият член на отбора ще координира всичко до момента направено и бъдещите инициативи в дигиталната столица на България и на Балканите.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 02.10.2019 12:34

    Благодаря на 19min.за напоителната агитация!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак