Свързани новини

24.09.2019 13:09

Представиха първото мобилно приложение против домашното насилие

Видян 2049 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Първата мобилна апликация в Източна Европа, бореща се против домашното насилие над жени и деца беше представена на специално събитие в галерия Nova Art Space в София.


Мобилното приложение “За теб” е създадено специално за нуждите на засегнатите в България, обединява всички организации в страната, правейки процеса за намиране на помощ и информация, както по-бърз, така и по-лесен. Апликацията вече е налична за Android и iOS. Тя предоставя максимално удобство на потребителите, които могат само с един клик на телефона да се информират или да потърсят помощ. Приложението е финансирано от лондонската фирма PremFina, а идеята за неговата реализация е на българския топ-модел Ивелина Чоева, която създаде сдружение „Помощ за теб“.


Редица популярни личности от всички сфери на обществения живот в България вече заявиха своята подкрепа за „За теб“. Сред тях е и поп изпълнителката Жана Бергендорф, която също е сред жертвите на домашното насилие. Жана поздрави гостите с две свои изпълнения и заяви, че ще продължи да прокламира каузата. Към всички присъстващи на събитието се обърна и Геновева Тишева, член на Комитета на ООН за премахване на дискриминацията срещу жените. Многократно награждаваната в България и чужбина, както и носителка на европейски и световни титли, балерина и хореограф Александра Драгова представи специален танцов пърформанс, с който подкрепи старта на „За теб“. Художничката Надежда Ламбрева пък показа своя картина инспирирана от идеята на мобилното приложение. По повод събитието, известния български фотограф Васил Германов засне специална фотосесия с участието на Анита Ушакова.


12-те актови фотографии на женско голо тяло направиха своята премиера в галерия Nova Art Space. В края на вечерта бе обявено, че те ще бъдат продадени на търг, като средствата от продажбата им ще отидат в подкрепа на “Женско сдружение Екатерина Каравелова” гр.Силистра, което подкрепя и настанява жени и деца претърпели домашно насилие в България. Забележителните предимства на приложението го превръщат в предпочитан избор за различен тип потребители. Апликацията може да се използва на български и английски език. Съдържа полезна информация не само за лицата пострадали от домашно насилие, но и за техните близки и приятели. Друга ключова секция е локализация на жертвата, както и на най-близките центрове за подкрепа според местоположението. Национални, 24 часови линии за помощ, както и бърз бутон за набиране на тел.112 също присъстват в  мобилната версия на „За теб“.


В апликацията ще намерите още тест, състоящ се от 13 въпроса, подготвени от специализиран психолог, целящи да намерят отговор дали дадено лице е под форма на домашно насилие. В секцията „Моят дневник” ще може да се проследява, записва и документира всякакъв вид насилие. Всички тези удобства, съчетани с максимално лесния за използване интерфейс, правят апликацията изключително лесна и полезна за всеки, независимо къде се намира. Приложението разполага и с образователни материали относно различните форми на домашно насилие, видовете подкрепа, онлайн ръководство за сигурност и съвети за напускане на насилствена връзка. Статистика от международни организации потвърждава, че всяка четвърта и дори всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие. Това са 1 милион българки. 70 на сто от жените в 8 държави от Източна Европа са били жертви на сексуален тормоз, преследване, домашно насилие или други форми на насилие от 15-годишна възраст. 60 на сто от жените казват, че са били подложени на психологически натиск. 23 на сто - че са били физически и сексуално малтретирани от партньора си. Днес, повече от 50% от жените са убити  умишлено от интимните си партньори или членове на семейството. На всеки час, 15 жени в България стават жертви на домашно насилие. Екипът на „За теб“ си поставя амбициозни цели пред себе си и смята да създаде специализирани програми за менторство, да събира доброволци, да оказва дневна подкрепа, а засегнатите от насилие ще могат да разчитат и на правна и психологическа помощ. От сдружението ще търсят подкрепа и от  други неправителствени организации в България и по света, които работят в тази сфера.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

НОИ

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

риби

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено силни днес

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено