Свързани новини

12.09.2019 15:00

Електромобилите ще пробият чрез стимули

Видян 1244 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейските производители на автомобили са налели десетки милиарди евро в разработването на електрически автомобили и хибриди, за да се съобразят с по-строгите ограничения на вредните емисии. Сега те са изправени пред предизвикателството да продадат тези превозни средства на пазара. Volkswagen, Porsche и Mercedes-Benz, както и много други, представиха своите електрически модели на тазгодишното автомобилно изложение във Франкфурт. Мениджърите казаха, че още хибридни и плъгин модели се разработват в момента и ще се появят скоро на пазара. Всичко това е част от един по-всеобхватен стремеж за електрифициране на продуктовите линии. Но промяната е трудна.
Въпреки ентусиазъма, цените все още са високи и потребителското търсене не е голямо. Поради това авто-индустрията призова европейските правителства за помощ, молейки за данъчни субсидии и регулаторни стимули, които да направят е-автомобилите по-достъпни и привлекателни за купувачите. „Електрическият автомобил няма да си пробие път на пазара по естествен начин. Стимулите ще изиграят огромна роля”, каза изпълнителният директор на Volkswagen Херберт Диес, цитиран от Уол Стрийт Джърнъл. Авто-производителят пусна нов изцяло електрически компактен автомобил ID.3. Продажбите на електрически автомобили в Европа все още са анемични, според пазарните наблюдатели. През първата половина на тази година изцяло електрическите и плъгин хибридните превозни средства са съставлявали едва 2,4% от общите продажби на превозни средства в Европейския съюз. В световен мащаб пазарът на електрически автомобили също остава малка ниша.
Въпреки това автомобилните компании и техните доставчици на части казват, че имат малък избор – те са принудени да прехвърлят по-голямата част от своите бюджети за изследвания в посока нови модели с батерии. Това е трудно за тях. Печалбите им са се свили осезаемо на фона на значителните инвестиции, направени в разработването на електрически автомобили. Но компаниите казват, че нямат алтернатива. Производството на електрически автомобил обикновено струва с 12 000 долара повече, отколкото производството на съпоставим бензинов автомобил. Очаква се ценовият паритет да бъде достигнат след около пет години, според консултантската фирма McKinsey & Co. Самата батерия струва между 5 500 до 7 700 долара на превозно средство. Ако не се случи значителен технологичен пробив, според производителите на автомобили, фирмите ще трябва да разчитат на продажбите на големи обеми и постигането на икономии от мащаба, за да постигнат намаляване на цените.
„Нямаме никакво съмнение, че трябва да намалим тези разходи през следващите няколко години”, казва изпълнителният директор на Daimler Ола Кялениус. „Не можете да повлияете на клиентите какво да купуват”. И все пак показателно е, че електрическите автомобили, демонстрирани във Франкфурт тази седмица, рязко контрастират с автосалоните в Детройт и Ню Йорк по-рано през годината. По време на американските изложения централно място заемаха спортни и лекотоварни превозни средства, повечето от които работят с големи количества гориво, а еко-колите бяха малко. Факт е, че технологията не електромобилите се подобрява. Много от най-новите модели електрически коли могат да изминат над 350 километра и повече с едно зареждане. Това е огромно подобрение в сравнение с времето преди няколко години, когато можеше да се говори за едва около 150 км. Някои дори достигат 550 километра пробег в електрически режим. Но дори и на фона на разширяването на пробега, потенциалните клиенти все още се страхуват от риска да останат без електричество насред пътя. Въпреки че ситуацията се подобрява постепенно и се изграждат нови мрежи от зарядни станции, високата цена на електрическите превозни средства и безпокойството относно пробега продължават да обезкуражават клиентите, които търсят нов автомобил. Това може да се промени, ако има стимули за покупката на е-коли, казва индустрията. Правителствата в Китай и САЩ вече предлагат огромни бонуси за купувачите на електрически автомобили, макар че продажбите на хибридни и плъгин модели остават малка част от общите продажби там. Причината може би е в чисто психологически бариери, смята северноамериканският президент на Porsche Клаус Зелмер относно прехода от бензин към електричество. Тези бариери няма да бъдат лесно преодолени. Ето защо индустрията призовава правителствата да дадат ръка. Тази подкрепа следва да включва както бонуси за купувачите на електромобили, така и подкрепа за изграждане на мрежи от зарядни станции за е-колите.


Източник: technews.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.