Свързани новини

11.09.2019 12:45

Откриха прародината на всички комети от Слънчевата система

Видян 1188 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По официални данни в Слънчевата система съществуват над 6 000 комети.
Тези космически тела се състоят от лед, камъни и метали. За молекулярния и химичен състав на кометите вече се знае много, но за произхода им - не толкова. В процеса на изследване група астрономи изучила химическата сигнатура на 14 комети и създала теоретичен модел, който да определи кое място в Слънчевата система може да се определи като прародина на всички комети. Оказало се, че всички досега изучени комети притежават сходни свойства и идват от един източник, съобщава Astronomy & Astrophysics.
Кометите са се зародили още по времето, когато около Слънцето се е въртял протопланетен диск. Тяхното формиране е било достатъчно далеч от центъра на системата, а температурата й се колебаела между 21 и 28 Келвина, или - 250C. При такива условия почти всички известни молекули се превръщат в лед. В тази ледена зона са протичали необходимите реакции, с доста висока скорост, в период между 100 000 и 1 млн. години. Първоначално всички комети се движели в сходна орбита, но след това движението им се променяло от срещи с големи космически обекти, като например Юпитер, което обяснява и защо сега кометите се движат далеч от Юпитер. Тази научна разработка помага не само да се възстанови началния етап на развитие на Слънчевата система, но може да даде и отговор на въпроса дали кометите могат да станат източник на живот тук на Земята, принасяйки органичен материал.


Източник: mir24.tv



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.