Свързани новини

25.08.2019 09:45

Капка, проектирана от Десислава Димитрова

Видян 3260 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Базираната в София архитектурна фирма Delinear Ltd изобрети Капка - концепция, която е спечелила награди и представлява ресторант по лифтова линия в небето над София, отиваща към Телевизионната кула.

Проектът е възникнал преди няколко години, когато са се сетили за  стария кабинков лифт от Княжево към Копитото., който всъщност е първият създаден лифт в България през 1962 година. Той спира да функционира след началото на демократичните промени през 1991 година. От него остават бетонните пилони и сградата на основната станция на лифта. Въпреки това именно от тази позиция гледката към София не се е променила и тя е забележителна.

Авторката на проекта архитект Десислава Димитрова споделя, че за този проект не е имала определен клиент, освен самата себе си. "Бях мотивирана да съхраня и възстановя едно от най-ценните преимущества на нашия град - близката връзка между хората, планината и водата, която извира от нея. София е древно местообитание, изгарадено около няколко горещи минерални извора в основата на планината, които се използват и до ден днешен. В повечето случаи архитект се заема с даден проект, за да изпълни поръчка, желанията и нужди на определен клиент. В този случай аз създадох проекта, за да може обществото да се наслаждава на един разпознаваем символ на града, пътувайки с него и изпитвайки чисто лични преживявания. Основната идея е да се трансформира функцията на лифта като средство за масов транспорт от точка А до точка Б в метафорично духовно и емоционално издигане. Искам да предложа на гражданите и гостите на столицата едно трансформиращо или най-малкото емоционално преживяване. Чрез едно такова пътуване човек да преоткрие себе си през любов, рефлексия, съзерцаване, общуване, вдъхновение или изненада. За тази цел стандартните кабинки на лифта се превръщат в луксозен ресторант, където поръчките се приемат преди да сте наели съответната кабинка и след това гостите остават с прясно приготвената си храна и напитки за времето на пътуването. Самият лифт трябва да се движи значително по-бавно от стандартния. Пътуването трябва да продължи поне час, за разлика от сегашното време 20 минути. Изумителната гледка, комбинирана с тишината и спокойствието, ще позволи на пътуващите /компания или сам човек/ да възприемат времето по различен начин от основното му значение. Кабинките ще бъдат във формата на водна капка с отразяваща външна повърхност, осигурявайки лично пространство на гостите, докато изпитват концепцията за вода, чистота и яснота. Основната конструкция е метална със стъклена външна повърхност, покривайки вътрешността, която е сферична с окачен таван, със светещи елементи и равен под. Името на проекта Капка именно зари кабинките във формата на водна капка. Директната препратка към водата е ясна, но подтекстът е свързан със спокойствие и чистота. Откривайки същността на искреността  и любовта, да допринесеш за по-добро бъдеще" .

Архитект: Десислава Димитрова

Визуализации: K.Krumov

image © K.Krumov 



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

13 900 лв. за бутилка в София

13 900 лв. за бутилка в София

В магазин на столичния булевард България ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог

Не сваляйте усмивката от лицето си

Не сваляйте усмивката от лицето си и ще видите, че ще