Свързани новини

16.08.2019 16:08

Загадъчни радиосигнали идват от далечния Космос

Видян 2706 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Астрономи от университета Макгил в Монреал идентифицираха 8 повтарящи се радиосигнала, известни като бързи радиоимпулси, съобщи Сайънс алърт. Източникът им е неизвестен, но учените са уверени, че става въпрос за природно явление.


Два източника на радиосигнали FRB 180916 и FRB 181119 ги изпратили съответно 10 и 3 пъти, докато останалите радиосигнали били изпратени повторно само по веднъж. При това най-дългата пауза между регистрирането на радиовълните била 20 часа.


По мнението на специалистите това може да означава, че много от радиосигналите FRB се повтарят, но някои техни източници са по-активни от други. Повечето от 8-те нови бързи радиоимпулса свидетелстват за понижаване на честотата на сигнала с всяко негово повтаряне. Това може да е ключът към разгадаване на механизма, свързан с появата им.


Освен това FRB 180916 е с най-ниски показатели на разпространение на сигнала. Следователно източникът вероятно е относително близо до Земята. Бързите радиоимпулси продължават няколко милисекунди и са съпроводени с изхвърляне на огромно количество енергия в космоса. Редица учени предполагат, че радиосигналите може да са следствие от катастрофично събитие, като например смъртта на звезда. Някои бързи радиоимпулси обаче се повтарят с времето. Източникът на FRB 121102, за който се смята, че е неутронна звезда, изпращаше сигнали през 2012 г. и между 2015 г. и 2017 г.


Снимка: Pixabay



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион