Свързани новини

16.08.2019 11:25

Специалисти по роботика в помощ за търсене на извънземен живот

Видян 1486 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Агенцията DARPA започва нов проект Subterranean Challenge, приканвайки специалисти по роботика от САЩ да създадат нови технологии, чрез които бързо да картографират и изучават динамични подземни среди.


DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) e правителствена агенция за развитие на нови технологии към Министерството на отбраната на САЩ. Проектът е насочен към военни мисии, но от NASA се надяват, че същата технология може да даде основата на бъдещи откривателски мисии на подземни райони като пещери или вулкани на далечни планети.


"Големият въпрос за NASA е има ли живот извън Земята", смята Али Ага, главен изследовател в лабораторията CoSTAR на NASA, чийто екип ще участва в надпреварата по проекта, работейки в минни тунели под Питсбърг. "Едно от основните места, където да намерим отговори на този въпрос са подземните среди, защото те са изолирани зони, скрити от ултравиолетовите и космическите лъчения".


Екипите трябва да създадат роботи подобни на танкове, дронове и дори катерещи се роботи, които да преодоляват препятствия като по-големи скали или тесни отвори. И докато проектът може да помогне за спасителни мисии на Земята, подобни роботи може да търсят форми на живот и на други планети. Главният изследовател в проекта смята, че, ако има живот в Слънчевата система, именно това са местата, където може да бъде открит.


Снимка: NASA/JPL



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма