01/03

Свързани новини

15.08.2019 15:45

Японски учени изобретиха опашка за хора

Видян 1864 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако се движите много бързо или губите баланс, японски учени са намерили решение - роботизирана опашка.


Екип учени от Университет Кейо в Токио са изработили роботизирана опашка, предназначена за хора, която може да им помогне да поддържат баланса си, каквато е и една от функциите на опашката при животните. Роботизираната опашка е конструирана именно след изследване на бозайници и други животни, които използват опашката си като допълнителен крайник.


Закрепената за кръста на човек изобретена опашка изглежда като нещо от научнофантастичен филм. Опашката има сензори и изкуствени мускули, което й позволява да се движи в съобразно движенията на човека, който я носи. Ако движещият се наклони наляво, опашката отива надясно, ако се наклони надолу, опашката се движи нагоре. Противоположните движения дават възможност на тялото да промени инерцията и да се коригира балансът, за да се постигне по-голяма стабилност.


Проектът, наречен Arque, е рожба на Яомен Сарайжи, Яничи Набешима и Кута Минамизауа. Те решили да експериментират, вдъхновени от идеята да подсилят човешкото тяло чрез роботизирана опашка. Първоначално ползвали за прототип котешката или тигровата опашка, които се оказала твърде леки, за да повлияят на човешкия баланс. Тогава се обърнали към опашката на морското конче, която е по-тежка и голяма и дава необходимата сила и инерция. Сарайжи подчертава, че опашката е все още в процес на разработка, като в екипа се надяват да прибавят още изкуствени мускули, за да реагира по-бързо на движенията на човека, както и търсят някакви странични ефекти. Изследователят добавя, че са готови да работят с медици, за да проучат възможността изобретението да помага на пациенти с проблеми на вестибуларния апарат, на възрастни хора. Той вижда приложението му и в филмовата индустрия. Но основното според японският учен е да се помага на хора с проблеми, с нарушен баланс на тялото, което скоро ще бъде постигнато.


Снимка: Getty images



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион