03.07.2019 13:07

Дроновете вещаят тероризъм, предупредиха анализатори

Видян 1786 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Използването на безпилотни летателни апарати (БЛА) за бизнес цели нараства, но едновременно с това се увеличават и опасностите, свързани с тях. Хакерите могат да използват дроновете за терористични атаки, предупредиха експерти от анализаторската компания IOActive, съобщава Technews.bg.

Търговията с дронове е заплаха за безопасността на населението по света. IOActive смята, че все по-широкото използване на дронове от бизнеса крие редица невидими рискове. Според прогноза на Technavio, пазарът на БЛА ще нарасне с 36% до $11,61 млрд. в периода от 2018 до 2022 г.

Според IOActive, нарастващата популярност и достъпност на безпилотни летателни апарати не съответстват на подобряването на показателите им за безопасност. Наред с други неща, експертите смятат, че е възможно дроновете да бъдат препрограмирани за полети по определени GPS координати и да изпълняват кибератаки срещу Wi-Fi мрежи (или други видове безжични мрежи).

В допълнение, налице е потенциален риск от провеждане на атаки от типа „човек в средата”, разпространение на злонамерени програми, атаки срещу системите за регулиране на трафика и нарушаване на поверителността на определени географски местоположения с цел индустриален шпионаж.
IOActive призова производителите на дронове да предприемат всички необходими мерки за осигуряване на киберсигурността на устройствата. Според анализаорите, подобни продукти, произведени от военните, нямат проблем със сигурността, тъй като отбранителните и разузнавателните служби осъзнават необходимостта от максимална защита срещу хакери.

Търговските дронове не разполагат в момента с надеждни характеристики за безопасност, защото като компаниите, които ги произвеждат, са по-фокусирани върху бързото предлагане на продукта на пазара и обръщат много по-малко внимание на проблемите на сигурността.


 снимка: CCO Public Domain



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв