08.04.2019 11:04

На света има място за над 22 млн. гигавата ПАВЕЦ

Видян 1738 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Неотдавнашно проучване на Австралийския национален университет показва, че новоразработените алгоритми за географски информационни системи могат да идентифицират потенциални места за ПАВЕЦ системи по целия свят. Изследователите са идентифицирали около 530 000 потенциални места за такива съоръжения. Те твърдят, че помпените ВЕЦ могат да позволят широкомащабно съхраняване на енергията, добита от ВЕИ, както и редица спомагателни услуги като честотно регулиране, съобщава Greentech.bg.


Учените от Австралийския национален университет (АНУ) са идентифицирали 530 000 места по целия свят, които биха могли да бъдат подходящи места за 22 милиона GWh хидропомпени капацитет за съхранение. “Всеобщото разбиране е, че има малко места за ПАВЕЦ по света, но ние намерихме стотици хиляди”, заявиха от изследователския екип.


Изследователите също така твърдят, че са идентифицирали и места за ПАВЕЦ, които предполагат затворени помпени водоеми, разположени далеч от реки, с малко въздействие върху околната среда. Те са идентифицирани на база алгоритми за географска информационна система (ГИС). Так били “открити” Алгоритмите помогнали да се идентифицират “гнезда” в релефа, разположени на различни, но близки нива, които биха могли да формират горни и долни резервоари на помпени системи с хипотетични тунели помежду тях. При това изследване изследователите са разгледали данни като географска ширина, дължина, височина, воден обем, потенциал за съхранение на енергия и приблизителна относителна цена.


„Въпреки че в избора на площадка и изграждането на язовира участват широк спектър от фактори като геология и хидрология, топографията на обекта винаги е критичен въпрос, който определя вида, височината и формата на язовира, както и количеството изкопна работа, необходим за изграждането”, пишат изследователите.


„Само малка част от всичките 530 000 потенциални места, които сме идентифицирали, биха били достатъчни за поддържане на 100% възобновяема глобална електроенергийна система. Идентифицирахме толкова много потенциални места, че само най-добрите 1% ще бъдат напълно достатъчни,” казаха изследователите.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне