Свързани новини

17.02.2019 08:22

Бил Гейтс разработва малки роботи хирурзи

Видян 1844 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Бил Гейтс е хвърлил 10 милиона долара за разработването на малки роботи хирурзи, които могат да бъдат поставени в тялото на човек чрез малък разрез и контролирани от хирург от всяка точка на света чрез виртуална реалност, предаде RT.


Иновативната технология използва миниатюрни роботи, комбинирани с виртуална реалност, за провеждане на нова концепция за минимално инвазивна хирургия.


Човешкоподобните ботове се състоят от две ръце и глава. Ръцете се контролират от хирург, тъй като те движат собствените си ръце, докато главата действа като очите на хирурга, така че те могат да виждат вътре в тялото на пациента и практически да изпълняват процедурата отвътре. Теоретично операцията може да се извърши от стотици километри - при условие, че има силна интернет връзка, разбира се.


Идеята е хирурзите да се чувстват така, сякаш са били намалени до джобен размер и транспортирани в тялото на пациента. Технологията има възможност да намали разходите за големи операции и да даде на хората достъп до най-добрите хирурзи, независимо от местоположението им.


Vicarious Surgical, компания в Масачузетс, разработваща технологията, обяви финансирането от Гейтс в четвъртък. Те заявиха, че инвестицията ги прави една крачка по-близо до дългосрочната им цел - да внесат новаторска технология за пациенти в отдалечени части на света.


Повечето болници не могат да си позволят 2-те милиона долара роботи, необходими за изпълнението на днешните роботизирани операции, казва Сакс, но като направи устройствата много по-малки, технологията ще бъде по-широко достъпна. Дългосрочно, става въпрос за демократизация на хирургията, която може да дойде от хирургическа роботика.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.