Свързани новини

24.01.2019 10:35

В Гърция скоро ще се роди нов тип дете от трима родители

Видян 3194 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Испанската генетика проведе първата в света операция, за да замисли следващата версия на „детето от трима родители“. Процедурата ще позволи на безплодната 32-годишна жена от Гърция да стане майка. Университетът в Барселона разказва за първите резултати от спорната процедура, предаде Риа Новости.


Преди три години светът беше шокиран от сензационната новина: едно дете е родено в мексиканската клиника, замислено не от двама, а от трима родители - две майки и един баща. По-късно подобна процедура беше проведена в една от клиниките в Украйна, където няма забрани за такива генетични експерименти.


Процедурата по същество прилича на клониране. Учените отстраняват ядрото на оплодената яйцеклетка и го прехвърлят в донорска яйцеклетка, чието ядро ​​преди това е отстранено.


Това ви позволява да се отървете от дефектни митохондрии (клетъчни електроцентрали), които заменят съответните части на клетката на втората майка.


 Така бебето ще бъде защитено от редица сериозни генетични заболявания, като синдром на Лий, развитието на което пациентът постепенно губи контрол над тялото и умира от задушаване.


Според Коста Борхес процедурата може да бъде тествана на практика само ако яйцеклетката и сперматозоидите, от които детето наследява генетичния материал, могат да се сливат и започват да се делят нормално, поне в ранните стадии на развитие на ембриона.


такива клинични експерименти бяха забранени в Испания и повечето други страни от ЕС. Но преди две години генетиците откриха изход от ситуацията с подкрепата на гръцкото правителство и 30-годишна безплодна жена, която се съгласи да участва в експериментите. Сега тя е на последния триместър от бременността и в близко бъдеще, както се надява генетика, тя ще има здраво момче. Същите процедури са започнали и за осем други жени: учените вече са събрали ембриони, но все още не са ги внедрили в утробата на бъдещите майки.


Както подчертават учените в Барселона, тази процедура е малко вероятно да се използва широко в медицинската практика, тъй като изисква висококвалифицирани специалисти и специални лабораторни условия. Въпреки това успешното раждане на първото дете ще отвори пътя за нов начин за справяне с безплодието.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци