02.01.2019 10:01

Игличките от новогодишните елхи могат да се рециклират

Видян 1714 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изхвърлените коледни елхи могат да бъдат рециклирани, поне отчасти – игличките им могат да се превърнат в бои или подсладители за храна. Това твърди един изследовател от Университета в Шефилд, съобщава GreenTech.bg.


Коледните елхи имат стотици хиляди борови иглички, които се разграждат по-бавно в сравнение с други листа на дървета. Синтия Карей, докторант в Университета в Шефилд в департамента по химически и биологичен инженеринг, е открила, че от игличките могат да се направят редица полезни продукти.


Основният компонент (до 85%) на борови иглички е сложен полимер, известен като лигноцелулоза. Сложността на този полимер прави неудобно използването на боровите иглички в качеството им на продукт за добиване на енергия от биомаса.


“Моите изследвания са фокусирани върху разграждането на тази сложна структура на прости, високо ценени индустриални химически суровини като захари и феноли, които се използват в продукти като домакински почистващи препарати и вода за уста,” казва Синтия. “Биорафинериите могат да използват сравнително прост, но неизследван досега процес, за да разградят боровите иглички.”


С помощта на топлина и разтворители като обикновен глицерол, който е евтин и щадящ околната среда, химическата структура на боровите игли се разделя на течен продукт (био-масло) и твърд страничен продукт (био-въглен). Био-маслото обикновено съдържа глюкоза, оцетна киселина и фенол. Тези химикали се използват в много индустрии – глюкоза за производството на подсладители за храна, оцетна киселина за приготвяне на бои, лепила и дори оцет.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното