26.11.2018 14:51

Родиха се първите генномодифицирани близнаци

Видян 2541 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайският учен Хе Цзянкуй обяви създаването на първите хора в света с изкуствено изменени гени - две близначки. ДНК-то на новородените е модифицирано с помощта на генния редактор CRISPR, съобщава "Асошиейтед прес", цитирана от ТАСС.


Хе Цзянкуй работи в Южен университет за наука и технологии в Шенжен. Технологията CRISPR се приема за революционна заради лесното ѝ използване за редакция на гени и изключително ниската ѝ цена.


Според "Асошиейтед прес" изследователският екип генетично е модифицирал ембрионите на седемте двойки, като успешната бременност е била само една. Родените близначки обаче са напълно здрави.


"Модификацията е направена с цел организмът на новородените да има естествен имунитет към ХИВ вируса. Подобна естествена генна мутация се среща сред хората, но много рядко", разказва Хе Цзянкуй.


Ученият заявява, че "чувства отговорността за този експеримент и го е ръководил не само, за да бъде първият в тази област, но и за да проправи пътя за такива изследвания", предаде Дир.бг.


Проведените след раждането изследвания показват, че гените само на едната от двете близначки са били успешно модифицирани. Второто новородено е получило само единия от необходимите два гена и в следствие на това няма имунитет към ХИВ вируса.


Първата реакция на учените по отношение на изказванията на Цзянкуй се оказа двусмислена. Много от тях заявиха, че за провеждането на подобни експерименти е твърде рано, опасно и е в нарушение на медицинската етика. Експерти споделят, че Китай се е устремил към лидерската позиция в областта на генното инженерство и клонирането.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Бери я 30.06.2019 14:08

    Извлечени са генните характеристики на Мао. Китайски учени са забелязлани и в близост до мавзолея на Ленин в Москва. Защо ли?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от