Свързани новини

22.05.2018 10:45

Откриха астероид от друга звездна система в орбитата на Юпитер

Видян 2336 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Постоянен посетител от междузвездното пространство бе открит в нашата слънчева система, разкриха астрономи от Observatoire de la Côte d'Azur, пише The Guardian. Те изучават астероид, който обикаля в орбита около Слънцето. Последното откритие показва, че тела чужди за слънчевата система също може да са изиграли роля за появата на живот. Доскоро се смяташе, че сблъсъците със Земята на комети и астероиди от нашата слънчева система са донесли органичен материал и вода. Новите данни сочат, че слънчевата система не расте изолирана.


 Астероидът 2015 BZ509 е забелязан за пръв път в края на 2014 г. от проекта Pan-Starrs в Haleakala Observatory в Хавай. Експертите бързо разбират, че той пътува около слънцето в обратна посока на планетите - ретроградна орбита. Той обикаля около слънцето за същото време и на почти същото разстояние като Юпитер, макар в обратна посока и с различно оформена траектория. Това означава, че астероидът и Юпитер имат гравитационни взаимодействия.


Астероидите, които обикалят слънцето по пътеките между гигантските планети - Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун - са известни като кентаври и се смята, че мнозина могат да идват от далечни групи материали в слънчевата система като разпръснатия диск или облака на Оорт. Нещо повече, орбитите на кентаврите са трудни за прецизиране и се смятат за нестабилни.


Но има нещо необичайно за BZ509: докато предишните изследвания предполагат, че ретроградни кентаври ще останат гравитационно "привързани" към планетите най-много за 10 000 години, последните изследвания показват, че астероидът е свързан с Юпитер от много по-дълго време, вероятно резултат от масата на планетата и начина, по който започват обиколката си по едно и също време около Слънцето. Резултатите показват, че орбитата на астероида най-вероятно е останала свързана с Юпитер за 4,5 милиарда години - с други думи, от формирането на слънчевата система.


 Астероидът е бил заловен от Юпитер, тъй като той се движел през слънчевата система от междузвездното пространство. "Това означава, че е чужденец на слънчевата система. Според учените, е малко вероятно астероидът да бъде единственият имигрант за нея.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни