27.02.2009 11:24

Стъпки доказват, че праисторическите хора са ходели като нас

Видян 2189 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стъпки доказват, че праисторическите хора са ходели като нас
Отпечатъци от стъпки, открити в Кения, които приличат на следи на посетители на модерните плажове показват, че предците на хората са ходели по същия начин като нас преди 1,5 милиона години, предаде Ройтерс.


Отпечатъците, открити в утаечни скали в северна Кения, близо до Илерет, вероятно са оставени от човешките предшественици от вида, известен като Homo erectus или Homo ergaster, описа международен екип учени в сп. Science. Серията проучени отпечатъци, включващи и детски стъпки, са оставени от предшественици на съвременните хора, ходили по кален бряг. Според дължината на стъпките, те са били с височина около 175 см.


„Беше почти страшно да изкопаеш тези неща, за да видим внезапно нещо, което изглежда толкова като нещо, което може да си оставил преди 20 минути в някой влажен седимент близо до мястото“, каза археологът Дейвид Браун от университета в Кейптаун в Южна Африка. „Тези можеше лесно да са били оставени на брега днес“. Отпечатъците показват, че индивидите са имали голям палец на крака, но различен от този при маймуните, където той образува захващаща конфигурация, полезна за живот на дърветата.


Отпечатъците показват човекоподобен свод и къси пръсти, обикновено свързвани с изправена двукрака стойка. Според преценките, теглото и походката са в границите на модерните хора. Нашият вид, Homo sapiens, се появява за първи път преди около 200 000 години. Но още преди 1,5 милиона години предшествениците ни са ходели изправени. Откритието се счита за едно от най-важните за еволюцията на човешката походка в последните години.


Това са вторите най-стари отпечатъци от стъпки на човешките предци. Най-древните, открити в Танзания, датират от преди 3,75 милиона година и очевидно са оставен от много по-примитивен вид, известен като Австралопитеки (Australopithecus. Изследваните Homo erectus са имали по-малък мозък от съвременните хора, но сходни телесни пропорции, с по-дълги крака и по-къси ръце. Остатъци са открити в Танзания, Етиопия, Кения и Южна Африка.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат