Свързани новини

23.02.2009 17:41

Олигарси: Как Бойко ще даде милиони на духовния баща на Вълка

Видян 3169 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Докато Бойко Борисов разправя, че се бори с Вълка, неговият духовен баща по отношение на чистотата – Красимир Арсов, ще контролира по общинска воля боклука в най-големите софийски общини, включително Люлин. Три от тях ще се чистят от Чистота – Искър и АЕС Х. С едната фирма според в. Сега го свързва съдружник, а с втората – 24-годишната му дъщеря, която държи 60% дял от дружеството. През тези компании за годината, докато се ползват от концесията, ще минат десетки милиони.


А цялата каша беше забъркана, тъй като за две години общината не успя да проведе читав конкурс за нов чистач на пет общини. Кметът обвинява, кой знае защо, КЗК, а тя съвсем правилно отмени решението на общината по искане на Титан. В условията на Бойко например цената на литър нафта е била над 2,50 лв. и именно заради това варненци са неодобрени, понеже залагали по-ниска ставка за гориво. Сега пък победилите в конкурса австрийци от Заубермахер обжалват решението.


Арсов, който спечели от цялата ситуация, е бос на сметта в милионния град от 1995 г. Той е изстрелян в политиката от Евгений Бакърджиев – шеф на общинския съвет от идването на Софиянски на власт. Арсов изкарва десет години като общински съветник.  Бил е и председател на стопанската комисия в СОС и член на инженерната. Името му се свързва основно с концесията за чистота и най-вече с общинската фирма "Чистота", на която е шеф в продължение на няколко години. После тя минава под контрола на бизнесмена Румен Гайтански, когото кметът нарича Вълка.


Красимир е от Требич. Наблизо е и площадката за балиране, където фирма Екоел, в която той бе съдружник, пакетираше софийския боклук.


Той е авторът на идеята за концесиониране. Докато по принцип концесията изисква този, който я извършва да заплаща, при нас е наопаки – градът заплаща на чистача. И то прескъпо.Първата процедура започва с решение на 20 декември 1996 г. Тя трябва да определи концесионер за поддържането на чистотата в районите "Люлин", "Овча купел", "Витоша" и част от "Триадица". Решението се взема преди приемането на Наредба за концесиите от общинарите само въз основа на докладна записка на общинския съветник Красимир Арсов, който тогава е шеф на фирма "Чистота". Докладната записка не е мотивирана както по отношение на необходимостта от предоставяне на концесия за дейност "чистота", така и по отношение на решението за отдаване на конкурс или търг за срока на концесията, депозита и гаранциите. В нея въобще не е засегнат въпросът за цената на концесионния договор.


Наредбата за концесиите е приета от Столичния общински съвет на 3 март 1997 година. За победител в конкурса е избрана фирма "Волф" с решение от 10 ноември 1997 г.


През март 1998 г. Столичният общински съвет решава да се проведат конкурси и за онези части от София, които не са отдадени на концесии. Решението отново е взето въз основа на предложение на общинския съветник Красимир Арсов, чиято фирма "Чистота" участва в конкурса. Съдържанието на представения "финансово-икономически анализ" в докладната записка на инж. Красимир Арсов представлява план-сметка за нужните инвестиции в сметоизвозваща техника и съдове за смет за всеки район поотделно. Планът няма икономическа обосновка. Не е ясно въз основа на какви данни е изготвена план-сметката. Конкурсите протичат в рамките на четири дни, като офертите се отварят на 5 юли 1999 г. Едва след това комисията констатира непълнота в конкурсните условия и определя критерии за оценка на офертите.


В протокол № 3/16.07.1999 г. комисията класира на първо място в единия конкурс офертата на "Чистота-София" АД, управлявана от Арсов, в другия - офертата на "Дитц" АД. Основни елементи от съдържанието на концесионните договори за дейност "чистота" са предметът и цената. Секретарят на Столична община в онези години А. Дюлгеров уведомил Фондация "АКСЕС-София", че цената за дейност "чистота" според концесионните договори е 70 млн. лева годишно.


Предвиденият за 2003 г. например общински бюджет за дейност "чистота" е в размер 52 500 000 лв. - далеч по-нисък от уговорения в договорите и анексите размер от 70 000 000 лв. И тъй като концесионните договори са сключени за срок от 15 години, пред концесионерите се разкрива чудесната възможност за гарантирана работа, гарантирани дейности при увеличаващи се суми в общинския бюджет, гарантирана печалба.


А размерът на общинския бюджет за дейност "чистота" всяка година наистина търпи чувствително увеличение. Анализът на данните показва, че нарастването на разходите спрямо първата година от подписването на концесионните договори е както следва: 2000 г. - 1,5 пъти; 2001 г. - 1,8 пъти; 2002 г. - 2,3 пъти; и 2003 г. - 2,6 пъти. Сумите, получени от фирмите-концесионери до 2002 г., са общо 195 085 362 лева


След подписването на договорите с фирмите концесионери, такса "смет" нараства, като само за предприятията ръстът й в сравнение с 1998 г. е 370% за 2000 г., 460% за 2001 г. и 510% за 2003-та. За 2009 г. увеличението е с нови 50%.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби

Доста енергичен работен ден

Доста енергичен работен ден, а вечерта множество срещи