10.01.2018 12:19

11 години по-късно Димитър Димов отново в Народния театър

Видян 1577 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Горчива комедия на нравите, в която режисьорът Юрий Дачев умело води актьорите през въпроса, ние или времето сме „ВИНОВНИЯТ”, ще открие втората част на сезона в Народния театър „Иван Вазов”. На 12 и 13 януари от 19:30 часа Сцена на IV етаж кани зрителите на една от най-вълнуващите и – учудващо актуални, пиеси на класика Димитър Димов, в която режисьорът събира звездна плеяда от актьори - Стоян Пепеланов, Илиана Коджабашева/Ева Данаилова, Христо Чешмеджиев, Виктория Колева, Павел Иванов и Емануела Шкодрева.


През годините пиеси на Димитър Димов са поставяни няколко пъти на сцената на Народния театър: „Виновният” през 1959 г., постановка Веселина Ганева, „Почивка в Арко Ирис“, 1970 г., постановка Филип Филипов, и „Осъдени души“, 2007 г., драматизация и постановка Бойко Илиев.


И сега, 59 години след първата постановка, Юрий Дачев отново ще пренесе публиката в епоха, прегърбена от вини, разкъсвана от въпроси, които си задаваме и днес, и в основата на които стоят... чувствата.


Спектакълът ще покани зрителите на едно пътуване и към себе си с очарованието на някогашния хайлайф на стара София, с дъх на любов и театралност, с истината, че всички сме склонни да казваме на другите единствено това, което не можем да скрием...


„Димитър Димов пише „Виновният“ в епоха, прегърбена от вини. Към многото й чудовищни изкривявания принадлежи и едно, която сякаш забравихме най-лесно: лицемерната безпрекословност, с която отричаме или пренебрегваме непредвидимата сила на чувствата. Превръщането на човека в изчислима пропорция от дълг и полезност. Пиесата, безспорно, не може да бъде изтръгната напълно от времето, в което е създадена. Нейните герои се блъскат в страхове, ограничения, илюзии и клишета от края на петдесетте години. В същото време човешката им същност не може да бъде разпозната само в това стълкновение. Те притежават нещо от разрушителната чувственост на известните от романите на Димитър Димов герои. А тя освен, че е тежка дарба, е невъзможно да бъде обяснена с времето. Странна, много самотна в българската драматургия пиеса е „Виновният“. С необяснимостта на привличането между героите, с неизбежните катастрофи, с непроизнесените откровения…  Но продължаващото ни неразбирателство относно подялбата на вина: нашата собствена и другата, на времето, прави този текст жив. Само че днес той може би е по-далеч от драмата и по-близо до една много, много горчива комедия на нравите. Какво да се прави…Такова е времето”, казва Юрий Дачев за спектакъла.  Сценографията и костюмите са на Радина Близнакова, а музиката – на Асен Аврамов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание.