13.10.2017 16:00

Две цигулки Страдивариус на концерта на М. Георгиева и Р. Шулц

Видян 1923 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Две цигулки Страдивариус ще чуе българската публика в зала „България“ на концерта на именитата ни цигуларка Мила Георгиева и полския й колега Радослав Шулц. Двамата елитни музиканти ще представят шедьоври за една и две цигулки, а във втората част Шулц ще замени инструмента с диригентска палка. Общата изява на двамата виртуози е част от цикъла „Концертмайсторите“ с оркестъра на Класик ФМ радио, организиран от „Кантус Фирмус“. Събитието ще се състои на 25 октомври  в зала „България“ от 19:30 и се финансира от Програма „Култура” на Столичната община за 2017 г.  


Полският музикант Радослав Шулц, който вече от години живее и работи в Германия, принадлежи към най-ярките дарования на своето поколение. Той развива уникална музикална кариера, съчетавайки няколко роли: виртуозен солист, концертамйстор на един от най-престижите оркестри в Европа – Симфоничния оркестър на Баварското радио, активен диригент и артистичен директор на Камерния оркестър на Баварското радио и на ансамбъл Camerata Europeana в Щутгарт. Във всяка от тези роли  Шулц показва своя изключителен талант и майсторство.


През 2015 година Радослав Шулц кани известната наша цигуларка и концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт - Мила Георгиева за съвместни концерти в Германия. „Сега за първи път ще свирим заедно и за българската публика и ще представим много разнообразна и хубава програма“, споделя Мила Георгиева в интервю за Класик ФМ радио. „Ще изпълним пиеси за две цигулки от Бах и Сарасате, а отделно, всеки от нас ще се представи и със солова пиеса. Във втората част той ще дирижира Симфония №41 от Моцарт. За него е обичайно да съчетава свиренето и дирижирането в рамките на един концерт“, допълва цигуларката.


В житейския път на двамата музиканти има много общи неща: произхождат от страни от източна Европа, родени са в музикантски семейства, учили са в Гилдхол скул, Лондон при Ифра Нийман, работят като концертмайстори на големи европейски оркестри, а в момента и двамата свирят на майсторски инструменти Страдивариус. „Само че аз не дирижирам…“, смее се Мила Георгиева.


От своя страна, Радослав Шулц има специално отношение към България. В своите концерти той вече няколко пъти е изпълнявал музика от български автори. Пиесата „Дяволската цигулка“ от Радослав Лазаров присъства трайно в репертоара му на солист. През пролетта на тази година Шулц гостува като диригент у нас в един забележителен концерт с пианиста Евгени Божанов и Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Музикантът е женен за българка и е щастлив баща на 4-месечно момченце. Семейството му ще гостува за концерта в София.


Мила Георгиева също пристига за събитието с цялата си фамилия: Джордж (11 г.), Ани (8 г.), Томас (1,5 г.) и съпруга си Александър.


Билети  за събитието могат да се намерят на касата на „Кантус Фирмус“ в залата и онлайн на сайта: www.ticketsbg.com


Програма на концерта:


Р. ЛАЗАРОВ: „Дяволската цигулка“ (Солист: Р. Шулц)


Й. С. БАХ: Концерт за две цигулки, BWV 1043


П. САРАСАТЕ: „Навара“, оп. 33


(Солисти: М. Георгиева, Р. Шулц)


П. САРАСАТЕ: „Цигански напеви“ (Солист: М. Георгиева)


В. А. МОЦАРТ: Симфония № 41


Диригент: Р. Шулц


Цикъл „Концертмайсторите“


„Концертмайсторите“ се провежда от 2002 година. През годините в него са участвали  водещи световни звезди на класическата музика: Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Максим Венгеров, Шломо Минц, Ричард Клайдерман, Пепе Ромеро и др. След едногодишно прекъсване през 2011 г., цикълът бе възобновен благодарение на подкрепата на Столичната програма „Култура“. През последните години в цикъла се изявиха цигуларите Елин Колев, Веско Пантелеев – Ешкенази, Светлин Русев, Летиция Морено и др. Програмите „Българска класика“ и „Млади таланти“ от цикъла „Концертмайсторите“ 2014 бяха представени с голям успех на престижния музикален фестивал „Европейски дни на културата“ във Франкфурт на Майн (Германия).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на