Свързани новини

17.02.2009 19:19

Олигарсите: Костов роди Мургина и Орешарски

Видян 3181 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мария Мургина не се е родила вчера. Може да е вярно, че на тройната коалиция я е натресло НДСВ в лицето на Милен Велчев, както вече се писа, може и да не е така.


Може Мургина и финансовият министър Орешарски да са тандем още от времето на правителството на СДС, управлявано от Иван Костов. Може и да не са.


Но във висините на властта ги изстреля именно кабинетът на Командира – самият той бивш финансов министър. 


За онези, които са забравили годините на Костов следва кратка справка:


Орешарски беше заместник – министър на Муравей Радев (който даде Балкан и наля стотици държавни милиони на Кремиковци след продажбата за 1 долар – и двете предприятия от “лошия” списък на тогавашния кабинет). Оттогава човекът се бори за връщане на дълга на Ирак към България и дори успя едва неотдавна да прибере350 млн. долара от него.


Мургина пък беше заместник на легендарната в онези години Дора Андреева. Там тя попада от частната си фирма М Бул, която наследи синът й. През цялото време, докато майка му – тази отличничка според високите морални стандарти на в.Капитал, нейният най-близък роднина управлява дружеството за данъчни консултации.


По същото това време на Костов, държавна собственост за 25 милиарда стана частна собственост срещу 1 милиард лева.


Сега, благодарение на ДАНС, разбрахме, че е имало и друг грабеж. Според оценките на финансиста Георги Кадиев той може да бъде оценен на около 2 милиарда лева. Става въпрос за източването на ДДС.


Всичко започва още по времето на Костов. Прави се на две нива. Едното е на циганите – дедесари. Бедни роми срещу скромен хонорар подписват документи за учредяване на дружества, през които претакат краден данък ДДС. За да отчитат дейност, данъчните ги преследват, налагат им глоби, на базата на които печелят тлъсти премии. Накрая нещата отиват в съда, който, понеже няма какво да вземе на бедните хора, остава без полезен ход. И се води неефективен.


После съдебната система се оказва виновна за всички злини, а хора като Мургина се превръщат в знаме на борбата с корпуцията и за по-високи приходи в бюджета.


Интересното ниво обаче се оказва това, за което разбираме днес. Пример беше даден в появилите се разкрития на депутати, прокурори и агенти на ДАНС с Елените. Фирмата е продадена от държавата по времето на Костов на цената на половин хотел, въпреки хилядите си легла и огромната площ.


След това, ако се вярва на изнесените в медиите информации, през нея започват да текат ДДС-схемите, създадени от НАП-аджиите на Мургина. Засега не се споменават конкретни суми, но във въздуха витаят осемцифрени и други прогнози. Възможно ли е това? 19 минути не се наема да гадае.


Други оригинални сделки с мита, акцизи и ДДС по времето на Костов и Мургина се извършват чрез захарта и спирта.


Така се раждат преди десетина години и олигарсите на България, разполагащи днес с по 30-40 автомобила, частни самолети и диаманти за милиони. Те отдъхват там, където ходят руските им събратя, които обаче са много по-богати. Прочетете биографиите на нашите богаташи и сами ще се убедите – официалното летобороене на едро започва някъде между 1997 и 1999 г. 


И вече няма нужда да ги питате за първия милион и отгоре...


Общото между повечето от тях е, че в зората на своя бизнес даряваха от сърце за благородните каузи на фондация Бъдеще за България, основана от съпругата на Командира – Елена Костова.


За някои има и още една обща черта – част от официалното им кредитиране минаваше през банкера на Командира – Славчо Христов. Който пък, донякъде изненадващо, беше наследен на поста си от половинката на Бойко Борисов – Цветелина Бориславова. Малък е светът.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате толкова многообразни възможности да се изразите


Днес ще имате толкова многообразни възможности да се