20.05.2017 08:08

Музеи и галерии в цялата страна ще работят тази нощ

Видян 1697 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Десетки музеи и галерии в цялата страната отново ще се включат в Нощта на музеите, когато вратите са отворени до полунощ, а входът е свободен.


В Националния исторически музей (НИМ) ще могат да се видят нови експонати във връзка със 180-годишнината от рождението на Васил Левски и експозиция, посветена на 24 май, с едни от най-ценните славянски ръкописи и икони с изображения на светите братя Крили и Методий.


Акцент в програмата е изложбата "Скрито – покрито. Бельото на българката в началото на XX век", която показва историята на бельото в Европа и навлизането му в България.


От 14 до 15 ч. ще има възстановка на събитията от Априлското въстание, а от 17 до 20 ч. децата ще могат да се забавляват в ателиетата на Детския музейно-образователен център – да работят на грънчарско колело, да научат повече за историята на българската писменост и да се опитат да пишат с пера.


Софийската градска художествена галерия ще представи изложбите Viva Italia – съвременното италианско изкуство от XX и XXI век, и "Аз, моя милост и ЕС" на италианския фотограф Алекс Майоли, който изследва съвременните социални и политически проблеми в Европа.


Националният военноисторически музей ще разкаже за наборната служба в България от 1878 г. до 2007 г. в изложбата "Дълг по задължение: история и гледни точки". Ще може да се разгледа и постоянната хронологична и външната експозиция на музея.


От 18 ч. ще има концерт на Представителния оркестър на Сухопътните войски.


В "Квадрат 500" предстои "Вълшебна нощ за деца" от 19 до 21 ч., видео представяне на галерията от 21 ч. в скулптурния двор и камерна изложба на автентични накити от племето масаи (Кения,Танзания/).


Музеят за християнско изкуство в криптата на храм-паметник "Св. Александър Невски" ще бъде отворен от 19 до 21 ч. В неговата експозиция е включен и "Амулетен свитък лекарственик" от 1838 г., предоставен временно от Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев".


Националният литературен музей организира от 19:30 ч. голямо литературно четене на съвременни поети в двора на къщата-музей "П. К. Яворов" пред паметника на поета на ул. "Г. С. Раковски" 136. Европейската "Нощ на музеите" е организирана за първи път през 2005 г. от френското министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват в инициативата още в първото й издание.


Източник: бТВ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще