10.02.2009 18:04

За големи и мънички

Видян 2771 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първите мартеници се появиха на обичайни за продажбата им места в София в края на седмицата, тъкмо по хубавото време. После то стана лошо за всички, които щъкат пеш на открито, а за продавачите – още по, защото те са застопорени. Така ще е до началото на март – ту хубаво, ту лошо. Продавачите си го знаят и нищо не може да ги сломи. Някои им съчувстват, за повечето са важни не продавачите, а стоката им и сигурно това е правилно.
На фона на кризата, на инфлацията и на улицата на прехода от сезон към сезон, променили ли са се цените на българския символ, който отдавна не е това, което е бил? Променили са се. Не са поевтинели разбира се, но увеличението е умерено поне в очите на продавачите. Как обаче могат да изглеждат нещата в очите на минувачите, защото купувачи засега не се явяват и то не е изненадващо. По „Граф Игнатиев”, близо до Канала, най-евтините мартеници са по 70-80 стотинки и стигат до 1.50-2 лева. Малко по-нагоре можете да видите и конци по 50 стотинки, а доста големи мартеници по левче. На всички витрини по улицата обаче са опнати надписи за огромни намаления, а на магазина за индийски стоки са изписали „ блузи - 5 лева, поли – 10 лева, якета – 15 лева”. Е, добре каква конкуренция може да са им цървулки за 6 лева при това доста кичозни и дори без бяло и червено като намек .На същата сергийка пред паметника на патриарх Евтимий има и други подобни недоразумения, направени с явната амбиция да са нещо като автентични, или народосъобразни, или нещо такова. Единствено близо до тази идея обаче са усуканите конци от вълна в различни цветове, но те пък са по 2.50 ,много ви моля. |В съседство са заложили на друг номер, по който изглежда някои хора си падат – надписи с мъдри мисли върху керамичен изглежда материал, оформен като малък свитък. Те също струват по 2.50, а общото им с мартениците е, че малко метално слонче е сложено върху червено-бяло сърце. Надписите си заслужават специално изследване за произход. Ето някои : „ Жив и здрав бъди ни още 100 години”, Не вярвай в чудеса, разчитай на тях”, „ Все така бъди усмихнат до уши”, „ Бъди на 20 млад, на 30 умен, на 40 богат”, „Ако ще си съсипваш живота, неща е с красиви мъже ( или жени)”. Изненадайте себе си, прочете си и сами някое мъдро пожелание. И обърнете внимание също на въображението, което развихрят майсторите на витрини по улицата край сергиите – изписали са „голямо сезонно намаление „ с червени букви, над които има малки бели купчинки сняг. И „производителите” от близките селски райони са вдадени напълно в прехода на сезоните – до бутилките със зелев сок са наредили кокиченца. На пазара „Красно село” нещата никога не са особено артистични, макар че като стане масова продажбата , и тук може да се открият всякакъв род мартеници, някои доста добри. Засега всичко е както всяка година, само малко по-скъпо. Има разбира се и гривнички със „ зодиакални „ камъни и мартеничка за левче, както и гривни с по 6 малки зарчета за по 1.20. Защо са по-скъпи. Защото така. Цените на „Пижо и Пенда” са специална тема, както и изработката им, но в момента може да се каже, че най-близките до оригинала са по-скъпи от по-измислените, а това е добре.
Има и картички като отпреди 40 години с надпис „Честита Баба Марта” върху различни комбинации от кокичета за по лев, и по 70 стотинки с лястовички и „Честита пролет”. Кой би изпратил такива картички на днешно време , когато по принцип картички почти не се пращат. Няма значение.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион