11.02.2017 08:02

Преславското съкровище отива в Лувъра

Видян 1842 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преславското златно съкровище е сред експонатите, които ще бъдат представени в Лувъра по повод председателството на България на Европейския съюз през 2018 г, пише Монитор В парижкия музей ще бъде подредена изложба, свързана с Първото и Второто българско царство под наслов „Епохата на българските царе“, която ще акцентира на Златния век на Симеон Велики.


Специалисти от Лувъра вече бяха в музея в Преслав, за да огледат и изберат артефактите, които да заемат място в прочутите френски галерии, съобщи Дарик - Шумен. „Историята ви е толкова богата, че е трудно да покажем всичко. Затова искаме да акцентираме върху старата столица, която е тук във Велики Преслав и да представим находки от IX и X век“, заяви кураторът на изложбата Жаник Дюран, директор на Департамента за произведения на изкуството в Лувъра. Той коментира, че музеят в Преслав е много богат и свидетелства за важен етап в развитието на изкуството на цяла Европа. „Този музей е едно съкровище“, категоричен бе Дюран.


Делегацията от Лувъра отбеляза, че изложбите на съкровища от България са интересни на френската публика, но най-известният музей в света е посещаван непрекъснато и от международна публика. Миналата година посетителите на музея са оценили „Епопея на тракийските царе“ като една от петте най-интересни изложби.


Преславското съкровище е открито случайно през 1978 г. край едноименния град. То е едно от най-големите средновековни съкровища със съдържащите се в него над 120 златни и позлатени украшения: златна диадема, огърлици, медальони, обици, копчета, пръстени и плочки от 14- и 22-каратово злато. Сред накитите има от 10-и век, изработени в Константинопол и Преслав, както и по-ранни от 3-7 век. Правят впечатление християнските сюжети и символика. В момента част от Преславското златно съкровище се реставрира в германския град Майнц, съобщи БНТ. След приключване на работата по него ще се прецени кои експонати ще бъдат пратени в Лувъра.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...