01/02
09.02.2017 15:43

Патриархът почита премиера на филм

Видян 1474 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българският патриарх Неофит ще бъде специалният гост на премиерата на филма Светителят хирург. Тя ще се състои в Пловдивския театър утре и по телевизия Европа в понеделник.


Автор на документалния филм е най-известното лице на новинарската медия Ангел Бончев, който до момента е правил филмови проекти за Св. Нектарий и за Асеновград, наричан заради множеството си храмове Български Йерусалим. Той е посветил своя актуален  киноразказ на Свети Лука Кримски – олицетворение на добротворството, безсребърник, уникална личност и за духовния живот на православието, и за медицинската наука. И това във време на атеизъм и неверие в родината му – 20-и век.


Лечителят преминава през невероятни мъчения в сталинистките затвори заради факта, че никога не предава вярата си, но според съвременници и помага на „вожда”, когато тиранинът изпитва сериозни здравословни проблеми. Лука го прави  като истински християнин, но и като отдаден следовник на Хипократовата клетва. Интересно за нашата публика е, че се е познавал с покойния български патриарх Максим, разказват пък други познавачи на църковните дела.


Идеолог на филма е пловдивският владика Николай, който успя миналия откомври да донесе в катедралния храм Света Марина на европейската столица на културата частица от мощите на Свети Лука. И днес те са в Пловдив. Тъй като светителят хирург съчетава духовната си дейност с работата на лекар и хирург, се смята, че неговите мощи, до които всеки може да се докосне в катедралния храм могат да помагат на хора, на които предстоят операции или други сериозни медицински манипулации, и които са отворили сърцата си за доброто и за вярата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще почувствате самоувереност

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще почувствате самоувереност, която ще ви помогне