01.11.2016 09:30

Отбелязваме Деня на народните будители

Видян 2473 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На днешната дата 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. Празникът е посветен на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, които чрез слово и мъдрост пренасят през вековете идеалите на Просвещението и свободата  на духа.

За първи път Денят на народните будители, който е и празник на учителите, се чества в Пловдив през 1909 година. През вековете историческата памет и националното ни самочувствие са отстоявани от редица книжовници, наставници, просветители. Иван Рилски, Братя Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и много други. "Доволно вече що сте спали. Станете, дойде бъдний ден", пише преди 130 години Петко Славейков.

Националният исторически музей отбелязва по необичаен начин Деня на будителите. С инициатива, в която децата се учат на  българската азбука, както е ставало през Възраждането – пишат буквите с дървени пръчици върху пясък. Днес занятие в "старото школо" ще имат децата от SOS селища, които ще бъдат специални гости на музея. Всяко едно от тях ще получи детска енциклопедия, дарена от родолюбивата българка Бистра Балабанова.  

Служителите в Националния литературен музей и Националната библиотека "Свети Свети Кирил и Методий" ще поднесат цветя пред паметника на отец Паисий, който е южно от катедралния храм "Свети Александър Невски" в столицата.
Регионалният исторически музей в София е посветил празничната си програма на Иван Николаевич Денкоглу по повод 235 години от неговото рождение. Той е предприемач и покровител на просвещението през втората половина на деветнайсти век.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост, за