22.09.2016 09:02

Честваме 108 години от независимостта на България

Видян 1375 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес се навършват 108 години от деня, в който княз Фердинанд обявява България за независима държава.

С акта от 22 септември 1908 година са отхвърлени окончателно претенциите на Османската империя да се разпорежда с Южна България като със своя провинция, известна преди Съединението като „Източна Румелия“. Заедно с васалния си статут, българите отхвърлят и финансовите задължения към империята и западноевропейските държави, вменени й с Берлинския договор трийсет години по-рано. Декларацията за независимост провокира османските управници да мобилизират армията си в Тракия и ответни мерки на българските власти. Войната е избегната едва през пролетта на 1909 година, благодарение на умелата дипломация на правителството на Александър Малинов и посредничеството на Русия.
Годишнината ще бъде отбелязана с тържества в цялата страна, но основното ще бъде във Велико Търново.   Пешеходната обиколка в Деня на независимостта обхваща 4 исторически места от Средновековието и ще покаже, че старата столица е избрана за център събитието, за да се подчертае приемствеността в българската държавност, казва за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Соня Петрова - главен уредник в Регионалния исторически музей:

Екскурзоводският тур ще тръгне от "Свети Димитър" в 14 ч. и всички желаещи могат да участват, за да минат по стъпките и знаковите места, свързани с това събитие.

Същинският празник ще започне с литургия в църквата „Свети 40 мъченици“, в която преди 108 години княз Фердинанд прочита Манифеста за независимостта на България и приема титлата цар на българите, но в самия храм има и много забележителности, допълни Петрова:

Паметници, свидетели на нашето славно историческо минало. Колоната на Хан Омуртаг, Колоната на Хан Крум и, естествено, надписът върху колоната на Цар Асен Втори, в който той разказва за границата на България, миеща се от три морета. В тази църква на 22 .09.1908 г., след като идва с влака и слиза на гара "Трапезица" , Княз Фердинанд Сакс-Кобург-Готта се присъединява към множеството в тържествената литургия. И след приключването на литургията, той прочита за първи път Манифеста за независимост на българската държава, самият той приема титлата Цар на българите.


В крепостта „Царевец“, с военен ритуал ще бъде издигнато националното знаме и ще бъдат поднесени венци пред Паметника на независимостта. От крепостта ще тръгне шествие, което ще положи гирлянд на признателност пред паметника „Майка България“. Вечерта на площад „Цар Асен Първи“ ще се проведе тържествена проверка по случай 108 –мата годишнина от обявяването на независимостта на България.


В празничния ден ще бъде открит първият етап от социализацията на средновековната крепост "Трапезица", финансиран с 1.2 млн. евро от азербайджанска фондация, чийто президент е съпругата на държавния глава. Крепостта влиза в туристическите маршрути от петък, съобщи директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са