28.06.2016 09:57

Ваня Симонска: Спортувайте и повече пътувайте по света!

Видян 2683 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Ваня Симонска е редактор и репортер в ТВ Bulgaria ON AIR. По време на Евро 2016 Ваня дава всекидневни прогнози за шампионата в рубриката „Жени говорят за футбол“ на Gol.bg. Работи като спортен журналист от близо 10 години. Завършила е бакалавър „Книгоиздаване“ и магистратура „Продуценство в електронните медии“ във Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ "Св. Климент Охридски". Занимава се най-вече с футболните и волейболни теми като любимите й отбори са родния “Пирин” Благоевград и “Манчестър Юнайтед”. За Ваня футболът е страст и магия, а победата изключително важна.




Кои са вашите фаворити на Европейското по футбол и кой според вас ще е шампион, дайте вашите залози?


Европейското първенство е в разгара си и в някои мачове станахме свидетели на изненади. За мен Хърватия бе скритият фаворит, но ето че отпаднаха въпреки добрата си игра. В този ред на мисли току виж Португалия ни изненадала, след като до момента не впечатли особено. И във футбола, както и в живота, понякога трябва доза късмет. Но със сигурност ни очакват вълнуващи мачове до финала на 10 юли.


Трудно ли се коментират футболни двубои и резултати от мачове?


 - За десет години в спортната журналистика съм отразявала само футболни мачове. В началото на страниците на вестник „Меридиан мач“, впоследствие в телевизия „Ринг“ и сега от ефира на Bulgaria ON AIR. По време на Евро 2016 давам всекидневни прогнози за шампионата в рубриката „Жени говорят за футбол“ на Gol.bg. Да отразяваш и да коментираш на живо е много различно и считам, че второто е по-добре да го оставим на мъжете в гилдията. Да задаваш адекватни въпроси след футболен двубой, особено ако е бил напрегнат, определено не е лесна задача и не всеки има смелостта да пита точните въпроси в точното време. Лично аз се старая да бъда максимално неутрална и не се свеня да задавам дори и „по-остри“ въпроси. Считам, че сме длъжници на нашите зрители и е редно да търсим отговорите на въпросите, които ги вълнуват.


Как точно се насочихте към спортната журналистика?


- Със спорта съм свързана от дете и за това „вина“ имат моите родители. Баща ми е юноша на “Пирин” (Благоевград) и ме водеше на всеки мач на отбора. Така се заплених по футбола и той остана моя страст и до днес. Майка ми пък приложи теорията си върху мен и сестра ми Юлия, че всеки трябва да може да практикува плуване, тенис и ски. И така тези три вида спорт станаха задължителни за двете ни, макар че аз се отказах бързо от тениса. В училище винаги изразявах мнението си и вярвах, че всеки има свободата да говори по теми, които го вълнуват. Участвах активно в различни извънкласни проекти, отделно ме влечеше литературата. И до днес обичам много да пиша. В този ред на мисли, просто изборът на професия бе логичен – съчетах две любими неща – спорт и журналистика.


Какво ви дава работата в ТВ Bulgaria ON AIR?


- Колкото и клиширано да звучи, за мен работата в Bulgaria ON AIR е удоволствие. Работя с прекрасен екип, което в днешно време е безценно. Също така имам свободата да отразявам теми и спортове, които ми харесват, както и да израствам професионално.



Бихте ли се занимавали с нещо друго освен с телевизия?


- Разбира се. Човек трябва да се развива и да бъде далновиден.



За какво мечтаехте като дете?


- Да стана кмет (б.а. смее се).


С кой световен топ спортист бихте искали да направите лично интервю?


- Да интервюирираш големи личности, от която и да било сфера, е удоволствие и привилегия. Хората, които са постигнали целите в живота си, които са успели и са се доказали в своята област, не просто заслужават да бъдат показвани в публичното пространство, а трябва да служат за пример. Така че, ако имам шанса, бих направила интервю с всеки един от големите имена в спорта.


Какво спортувате в свободното време?


- Всеки ден правя едночасови походи в планината. Само природата може да пречисти душата и тялото по един прекрасен начин. Отделно два или три пъти в седмицата ходя на плуване. Със сигурност мога да кажа, че спортът е полезен не само за тялото ни, а и за духа ни. След час в планината или басейна се чувствам енергизирана, спокойна и много позитивна. Зимата обичам да карам ски.


Трябва ли според Вас спортът да е по-сериозно застъпен в родните училища и какво трябва да се направи по този въпрос?


- Със сигурност. Вярвам в едно нещо и то е, че, ако повече хора в нашата страна спортуват и пътуват по света, ще има коренна промяна в обществото и мисленето ни. Освен здраве, спортът учи на дисциплина, борбеност, спомага за създаване на здрави приятелства и отношения. Спортът може да научи децата как да успяват, но и как да губят – достойно. Защото в крайна сметка животът е низ от върхове и спадове, нали така?!


Според Вас какво изисква редовното спортуване и необходимо ли е да се правят саможертви?


- Да спортуваме в свободното време зависи само от нас. Много хора се оправдават, че не спортуват заради липса на време, но истината е, че не проявяват достатъчно желание и воля. Не вярвам, че някой не може да отдели поне час-два седмично за себе си. А относно саможертвите – те са при професионалните спортисти. И логично успехите са за онези, които са показали повече характер и са положили повече усилия, т.е. лишили са се от нещо друго. Но успехът изисква жертви и труд.


Какво мислите за комбинацията манекенка-футболист, която е често срещана не само в България, но и по света?


- Да, тази комбинация наистина е често срещана у нас, а и по света. Честно казано, защо футболистите харесват манекенки, както и обратното, не е тема, която да ме вълнува и над която да любопитствам или да мисля и разсъждавам.


Спортистите замесват ли се често в скандали?


- Като цяло скандалите със спортисти са малко и ако ги има, обикновено са свързани с допинг. Разбира се, има и изключения.


Кой според Вас е най-великият български спортист за всички времена?


- Не бих искала да посочвам имена, защото в различните спортове имаме доказани имена и всеки един е заслужил славата си.


Имате ли си любимо предаване по ТВ Bulgaria ON AIR?


- Всяко едно предаване по Bulgaria ON AIR има своя чар и аудитория. Трудно ми е да посоча само едно и затова препоръчвам на вашите читатели да следят програмата ни, защото със сигурност ще намерят онова, което ги вълнува и им е интересно. Има за всекиго по нещо.


Как ще прекарате лятото?


- Надявам се, че и това лято ще ми донесе много позитивни и слънчеви емоции с любимите ми хора.



Какво ще пожелаете на нашите читатели?


- Да бъдат живи и здрави, това наистина е най-важно! Да бъдат смели в мечтите си, да вярват във вълшебствата и винаги да отстояват принципите си!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп