20.01.2009 16:18

Вкъщи я замъкват

Видян 4077 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всички възрастни знаят, че приказките нямат общо с действителността, а евентуално е важна само поуката и че на края всички ядат и пият. Така че естествено досега не е открита ряпа, дето да се налага да я вади цялата фамилия, начело с „дядо белобради”. Но и приказката за този „прост” зеленчук така завършва :” ряпата измъкват, вкъщи я замъкват. И там всички с нея сладко се гостили. Три дни яли, пили и се веселили”. Не може да падне кой знае какво пиршество с ряпа, но покрай всичко друго на масата,
никак не е за пренебрегване и този полезен зеленчук. Особено през зимата, когато и разнообразието не е като през другите сезони, и разни вируси ни нападат. Открай време, още почти от времето на приказките, са използвали ряпата за лечение на ред заболявания, най-много при инфекции от простуда.
Сега вече се знае, че е благодарение на  вещество с много силно противомикробно действие - лизоцим. Това, което би изненадало мнозина е, че в ряпата е открит антибиотик . Той унищожава гъбичките, причина за заболявания на лигавиците и кожата. Целулозата пък
„измита” излишния холестерол, добрият ефект при атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания се обяснява със съдържащите се в ряпата калий, калций, желязо, мед, цинк и витамин А. Лапите от ряпа се полезни за хора, страдащи от радикулит и невралгии.
Какво ни предлага пазарът да си „ замъкнем вкъщи” от разнообразието репи – бели, черни, червени, а и алабш, който е от същото семейство. Между другото алабашът е много богат на витамин С – колкото броколите. А в Япония дори се използва при лечение на пострадили от лъчева болест.
Главите на алабаша може да са зелени, или лилави на цвят, по-сочен и по-хрупкав е от ряпата. Има и японска ряпа – тази бяла и продълговата, наричана дайкон. Цените, както и би трябвало да се очаква не са високи – в „Била” дайконът и обикновената бяла ряпа, както и черната са по 1.49, а алабашът – 1.79 лв. , в „Пикадили” всички са равни – по 1.45 лв.,  в  „Кауфланд” – черната ряпа струва 99 ст, дайконът е 1.30 лв.
Разбира се най-популярни и най-лесни за приготвяне са салатате с настъргана ряпа в комбинация с други зеленчуци, най-често моркови. Трябва да се знае, че добавянето на леко кисела ябълка към салатите с ряпа облекчава някои ефекти на малко агресивния зеленчук. Черната ряпа е много по-богата на витамини и минерални соли от бялата, но за сметка на това е доста по-остра на вкус и е добре да се претрива с малко сол и да се изплакне преди да се обърка с други зеленчуци. По-добре е за заливка да се използва зехтин и лимонов сок, вместо олио и оцет. Сметаната е калорична, вярно е, но също може да омекоти смесите с ряпа. А сокът от ряпа се комбинира много сполучливо и полезно със сок от домати, или спанак.
Може да си приготвите и вкусна крем супа с ряпа. Трябват ви 300 грама картифи и половин кило бяла ряпа, малко прясно мляко и 1 яйце, 100 грама масло, както обикновено – сол, чер пипер, магданоз и пържени кубчета хляб. Млякото и яйцето се използват за застройка на пасираните сварени картофи и ряпа.


Шушулкова ряпа
Има и „шушулкова ряпа”. Шушулките са крехки и с приятен вкус на репички, дълги са по 5-10 сантиметра. В Югоизточна Азия, родината на този вид ряпа, има  и сортове, чиито шушшулки достигат по 60 см. Тази ряпа като шушулка се яде и сурова, и задушена, използват я и за салати, и за гарнитури.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,