02.12.2015 13:02

Как Балкантурист измисли шопската салата

Видян 3981 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Какво е общото между гръцкото сиртаки и българската шопска салата? Че и двете са плод на оригинални хрумвания: първото е измислено в Холивуд, а второто - в българския Балкантурист, пише DW.
 


Според германските обществени радио и телевизия ARD, гръцкият национален танц сиртаки е бил "изобретен" специално за холивудския актьор Антъни Куин - и по-точно за ролята му във филма Зорба гъркът. Понеже Куин изобщо не можел да танцува, създателите на филма измислили специално за него този сравнително лесен гръцки танц. Горе-долу по същото време в България бил изобретен друг много успешен продукт. В свой репортаж от България ARD разказва историята на шопската салата.



В бяло, зелено и червено



Шопската салата е лесно за приготвяне, но много вкусно предястие. И противно на разпространеното мнение, шопската салата не е стара балканска, а чисто българска рецепта. Историкът Стефан Дечев, който е голям любител на шопската салата, се е ровил в архивите - и научил следното:
"Мит е, че това е традиционна салата. Но че е българска салата, не е мит. Шопската салата е изобретение на българската държавна туристическа фирма Балкантурист и е дело на професионални готвачи", разказва Дечев.
Салатата е "измислена" през 1950-те години, а целта била на туристите да бъде предложен един чисто български продукт, директно от "зеленчуковата градина на Европа", както тогава наричали България. Освен това цветовете на продуктите, от които се приготвя предястието - настъргано сирене, домати, краставици и чушки - отговарят на националния трибагреник на страната: бяло, зелено и червено.
Чия е шопската салата?



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби