28.10.2015 11:35

Археологически парк отваря врати в Сандански

Видян 1257 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Археологическият парк в Сандански съвсем скоро ще отвори врати за посетители. Вече има заявен интерес от туроператори, които искат да включат в програмата на туристите посещение на уникалния обект, съобщава КМЕТА.


Новият археологически комплекс обхваща 3 паметника на културата с национално значение - „Епископска базилика”, „Раннохристиянски комплекс” и „Базилика на епископ Йоан”, които са били част от античен град. Откритията на археолозите наистина заслужават вниманието не само на туристите, но и на експертите. На 1 април тази година те се натъкнаха на поредната находка от 1-3 век от новата ера - част от ръка на мраморна статуя.


Само дланта и китката, които са оцелели, са с дължина 50 сантиметра, в ръката пък има плодове. Статуята е била поне 3 метра висока. Натъкнаха се и на бронзов чучур във формата на лъвска глава. Уникален кръст и олтарна плоча с мотиви от „Тайната вечеря” ще красят витрините на бъдещия комплекс. Някога тук е имало епископско седалище, градът е бил главен културен, духовен и икономически център по долината на Средна Струма, уточнява директорът на Археологическия музей Владимир Петков.


Преди 2 г. и половина по европейски проект бе направена първата копка на строително-монтажните дейности по създаването и разкриването на новата придобивка на курорта. Заради значимостта на отритите нови артефакти общината очаква този обект да помогне за развитието на града като конкурентоспособна туристическа атракция. Проектът „Сандански – зората на ранното християнство” е на стойност 6 157 446 лв., като 157 446 са съфинансиране от общината.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

риби